turmeric kurkuma

Wat is het verschil tussen turmeric en kurkuma?

Turmeric is een Engelse naam voor kurkuma. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan. We zijn voor u eens in de oude geschriften gedoken. En hebben uitgevonden dat “turmeric” van het woord “terra merita” komt. Het is één van de oeroude namen voor kurkuma. En je hoort in het woord ‘turmeric’ de klank van het woord ‘terra merita’ nog náklinken.

De geschiedenis van kurkuma longa gaat vele duizenden jaren terug, en werd toen al erg gewaardeerd. De naam “terra merita” betekende, eeuwen geleden, “verdienstelijke aarde”. Deze specerij was zeer geliefd bij de Indo-Europese mensen. Dit waren de oude bewoners van het toenmalige Midden Europa.

Ze waren vol bewondering voor kurkuma, vanwege de gouden kleur van de specerij kurkuma. En dát terwijl de wortels van de kurkuma longa ONDER de grond groeiden.
Het moet een groot mysterie zijn geweest, indertijd. Dat er een wortel met de gouden kleur van de zon uit de grond kwam.

Want deze cultuur, de Ariërs geheten, aanbaden de zon. Zonlicht was heilig. En als er een specerij was, met de kleur van de zon, dan werden daar speciale en beschermende eigenschappen aan toe geschreven.

Kurkuma (turmeric) ontleent haar naam dus aan de oeroude naam “terra merita”. Dit verwijst dus naar de kleur van gemalen kurkuma. Die lijkt op een mineraal pigment. In veel talen wordt kurkuma eenvoudigweg ‘gele wortel’ genoemd.

Met een hartelijke groet van uw hele dekurkumaspecialist-team

Deel dit artikel:
Translate »