tekst kurkuma, de wortel van de zon met kurkumawortel

Kurkuma: zin of onzin?

De kurkuma-longa plant heeft, als ayurvedisch middel, een zeer lange traditie achter zich. Het is ongeveer 10.000 jaren geleden sinds de 1e gereciteerde teksten over kurkuma uit het hoofd werden geleerd. In de vorm van verzen. Want men had het schrijven nog niet uitgevonden. Kurkuma was een zodanig belangrijk natuurlijk middel dat de informatie over deze specerij vele duizenden jaren lang bewaard zijn gebleven. In lange recitaties. Men had een hoog respect en achting voor de kurkuma longa plant. Sinds het geschreven woord, ca 4000 jaren geleden,  zijn er in ayurveda vele boeken vol met de goede eigenschappen en toepassingen over kurkuma bewaard gebleven. Al deze oeroude recitaties zijn opgeschreven. Door lange eeuwen heen.

Kurkuma heeft vele honderden namen

Kurkuma heeft vele honderden verschillende namen, waaruit de liefde en het respect voor deze krachtige wortel blijkt.  En in ieder van deze namen staat een toepassing vóór of uitwerking ván kurkuma beschreven. “Kurkuma, de wortel van de zon” (Uma) is één van die namen, die door de oude Ariërs aan deze specerij is gegeven. Dit oeroude volk aanbad de zon. En nam de zon niet als vanzelfsprekend aan. Hoe belangrijk en krachtig moest een wortel zijn geweest die ónder de grond groeide en de kleur had van de zon. Namen zoals “Bhadra” (de vriendelijke en gezegende), “Gandha Palashaka” (de bladeren ruiken een beetje naar mango), “Hridvilasini” (de plant die ons zegent met vreugde), “Pavitra”(door God gegeven), “Kshanada”, “Jayanta”, “Yuvati”, “Nisha”, “Mangalya” en zo kunnen we nog een paar honderd namen door gaan. Er sprak liefde en respect uit deze vele namen.

Kurkuma is geen onzin

Ik heb er een heleboel, voor de grap, eens opgezocht. Maar toen ik er veel had gevonden was het eigenlijk geen grap meer. Het was duidelijk dat mensen erg blij met kurkuma longa zijn geweest. In alle opzichten en op vele gebieden. Het is pas vanaf de 21e eeuw dat men geen vertrouwen in de natuur en haar goede gaven voor ons, als mensen, meer heeft.  En geen vertrouwen in een middel waar we vele duizenden jaren achting en respect voor hebben gehad. Een zuiver natuurlijk middel uit de natuur, dat hoog geacht werd gedurende 100 eeuwen lang. Kurkuma longa, het wordt nu beschreven als “onzin’. En het is in onze ‘moderne’ laboratoria niet bewezen dat het werkt.

Ligt dit aan de kurkuma-longa plant? Of ligt dit aan de visie van de mens? We zullen het in de komende eeuwen pas weten. Maar misschien zijn er mensen die er nú al achter gekomen zijn.

Deel dit artikel:
Translate »