kurkuma poeder op een zwarte lepel

Hoe lang mag je kurkuma gebruiken?

Hoe lang mag je eigenlijk kurkuma gebruiken? Nou, dat ligt aan de hoeveelheid kurkuma per dag, de sterkte van het concentraat en aan de hoeveelheid werkzame stof ín de kurkuma. Bij een lage inname en geen té grote hoeveelheden kun je het jarenlang dagelijks gebruiken. In India gebruikt men dagelijks kurkuma in het eten en dit hun hele leven lang. Zonder problemen. En daar is dat ca 1500 mg (3 capsules) per dag. Dan hebben we het over kurkuma, en niet over de curcumine.

Het is met kurkuma en/of curcumine beslist niet hoe méér, hoe béter

Ons lichaam herkent kurkuma niet. Ons lichaam went er niet aan, het is dus geen gewenning die optreedt. Het eventuele probleem met een véél te hoge inname ligt op een ander vlak, maar door een Europese wet mag ik dat hier niet schrijven. Het zou als een ‘gezondheids claim’ opgevat kunnen worden. En dat is verboden.

Je zou het wél als volgt kunnen samenvatten :

  • Gewone kurkuma longa poeder kun je elke dag in je eten of je thee en/of Golden Milk gebruiken. Dat is geen enkel probleem.
  • Kurkuma longa als capsules zijn meestal een concentraat. Dan zijn hoeveelheden als 1/2e gram (500 mg) tot 1 gram (1 gram) een juiste hoeveelheid. Om per dag te nemen. Meer hoeft niet.
  • Maar neem er dan géén Golden Milk óók nog eens bij.
  • Als je kurkuma als kruidenpreparaat neemt, verdeel het dan over de dag. Dus 2 maal 1/2e gram is beter als 1 x 1 gram.
  • Curcumine C3 ‘Superieur’ is een ander verhaal. Als je dit neemt, zonder dat je ergens last van hebt, is een 1/2e gram per dag ruim voldoende. En niet méér. Je kunt hier eventueel nog een 1/2e gram kurkuma longa bij nemen. Om het spectrum te verbreden. Dat kan gerust.
  • Want in 1 capsule Curcumine zit évenveel werkzame stof als in 25 capsules kurkuma. Dus een halve gram (500 mg, 1 capsule) is écht voldoende.

Zo gebruik je kurkuma longa als kruidenpreparaat. Niet teveel. Maar ook niet te weinig. En kun je kurkuma longa, zonder problemen, lange tijd gebruiken.

Met een groet van uw hele ‘dekurkumaspecialist’-team

Deel dit artikel:
Translate »