MF jute en hout c3

Wat is kurkuma en waar is kurkuma allemaal goed voor?

Kurkuma is een bijzonder kruid en niet meer uit onze keuken weg te denken. Veel Nederlandse maar ook Aziatische keukens hebben dit potje met felgeel kruid in de keuken staan. Dat kurkuma een geschenk van de natuur is, is ons al duizenden jaren duidelijk. Waar is kurkuma goed voor? Kurkuma wordt ook wel bestempeld als superfood en is een veelgebruikt supplement. Toch zijn er vaak veel vragen over de voordelen van het gebruik van kurkuma en curcumine. Deze vragen zijn onder andere;
Wat is kurkuma en hoe werkt kurkuma? Mag je kurkuma zomaar gebruiken? Heeft kurkuma bijwerkingen? Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine. Zijn er nadelen aan het gebruik van kurkuma?

Wat is kurkuma?

Kurkuma longa is een geel/oranje wortel van een plant en wordt ook wel turmeric, curcuma, of koenjit genoemd. Deze gele kleurstof is de werkzame stof, deze heet curcumine. Deze plant groeit het beste in een warme, vochtige omgeving. De omstandigheden met optimale groeicondities, voor een goede werking van deze wortel, zijn in India het beste en daarom komt de zuiverste en best werkende kurkuma dan ook hiervandaan. Kurkuma is rijk aan natrium, kalium en curcumine en heeft een veelzijdige werking, daarom wordt kurkuma ook wel het ‘heilige poeder’ genoemd.

Wat is de geschiedenis van kurkuma longa?

Kurkuma behoort tot de ayurvedische planten met een lange traditie en een uitstekende ‘staat van dienst’. De oudste geschriften waarin kurkuma longa genoemd worden, zijn 6000 jaren oud. Dit was in de oude Ayurvedische geschriften. Ayur Veda betekent ‘kennis van het leven’.

Kurkuma wordt in India sinds oude tijden gebruikt als veelzijdig natuurlijk middel. Er bestaan oude geschriften over de invloed en  karakter van deze wortel kurkuma. Geschriften over goede werking van deze wortel op vele gebieden en bij vele problemen. Kortom, kurkuma werd hoog geacht en men is enorm blij met dit rijke bezit.

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine?

Kurkuma is de wortel van de plant en heeft dus zoals hierboven uitgelegd een geel/oranje kleur. Maar het is niet de kurkuma, maar vooral de curcumine die de werkzame kracht bezit. In de kurkuma wortel zit ca 3 a 5% curcumine. Daarom is de combinatie van kurkuma ‘Plus’ en Curcumine C3 ‘Superieur’ ook uniek. En aangeraden.

Curcumine C3 is dus de werkzame stof uit de kurkuma. Er zitten in kurkuma ca 50 stoffen, het heten curcuminoïden. Van deze curcuminoïden zijn er ongeveer 3 prima werkzaam. Vandaar de naam Curcumine C3 (= met 3 werkzame curcuminoïden) “Superieur” (in de juiste verhouding) Deze 3 curcuminoïden heten :

  1. Demethoxy Curcuminoïde
  2. Bisdemethoxy Curcuminoïde
  3. Curcumine longa

KORTOM: Curcumine C3 ‘superieur’  is de vergelijkbaar met de werkzame cafeïne in koffie. De koffie is de Kurkuma, de Curcumine de cafeïne. 

De Demethoxy Curcuminoïde is de enige van de drie die goed de bloed-hersen barrière kan passeren. Curcumine C3 ‘Superieur’ heeft deze DMS in zich. De uitwerking van curcumine in ons lichaam is enorm veelzijdig. Bron : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

Waarom wordt er zwarte peper aan kurkuma toegevoegd?

De werkzame stoffen in kurkuma zijn de curcuminoïden. Ook is er in de ’70 ontdekt dat curcumine en peper samen werken op een unieke manier. Peper (bioperine) houdt de zogenaamde  ‘glucurondisering’ tegen. Dit betekent dat een lichaamsvreemde stof nu gekoppeld kan worden aan een lichaamseigen stof. Het is een biochemisch proces in het lichaam. Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388087/

Heeft kurkuma bijwerkingen?

Kurkuma heeft weinig tot geen bijwerkingen. Het kan hooguit voorkomen dat je wat vaker naar de toilet moet omdat kurkuma een reinigende functie zou kunnen hebben. Omdat kurkuma een bijzondere uitwerking heeft, zou het mogelijk zijn dat het als ondersteunend effect, een ‘schoonmakende’ werking heeft.

Waar is kurkuma goed voor?

Kurkuma heeft diverse voordelen voor het lichaam en kan voor velen een nuttige toevoeging aan de dagelijksekurkuma-poeder voeding zijn. Waar is kurkuma goed voor? Er zijn verschillende voordelen als je kurkuma neemt. Let wel op; kurkuma mag nooit een vervanging zijn voor dokters adviezen!

Wanneer is kurkuma of curcumine schadelijk ? Kun je ook teveel nemen ?

Overal waar ‘te’ voor staat is nooit goed. Oftewel, u kunt teveel kurkuma of curcumine nemen. En dan werkt het tegen je. Kurkuma dankt zijn goede werking aan zichzelf. Het was de bedoeling van de plant om zichzelf te beschermen tegen bacteriën, microben en vraat. Dit is de natuurlijk bescherming van de plant en in deze natuurlijke bescherming heeft de plant bijzondere stoffen gevormd, die ons als mens, goed te pas komen.

Maar het is niet zo ‘hoe meer je neemt, hoe beter het werkt’. In de regel kun je stellen dat 1000 mg a 1200 mg een goede dosis is. De leverancier van onze Curcumine C3 ‘Superieur’ heeft veel “GRAS” onderscheidingen voor hun Curcumine C3 gekregen. (Dit betekent dat de producent officieel is geregistreerd en de producten volledig veilig in het gebruik bevonden zijn, dit is een van de weinige curcumine vormen die deze registratie heeft.)  En deze producent stelt dat het gebruik van hun Curcumine C3 ‘Superieur’ tot 3500 mg per dag veilig is. Wij, persoonlijk, raden dit (bij normaal dagelijks gebruik) niet aan.

Als je méér dan 3500 mg per dag neemt, neemt is het ook veilig, maar moet je er een ijzerhoudend supplement bij nemen. Curcumine c3 ‘Superieur’ reinigt het gezonde lichaam van zware metalen. Dus ook van metalen die wél hun functie in het gezonde lichaam hebben, zoals ijzer. Vandaar het ijzer houdende supplement.

Welke kurkuma producten heeft de Kurkuma Specialist allemaal?

Kurkuma kennen we vooral in de vorm van kurkuma poeder, kurkuma capsules of kurkuma thee. Kurkuma kan ook uitwendig gebruikt worden! Je vindt dit veelzijdige kruid bijvoorbeeld ook in verzorgingsproducten, zoals het kurkuma olie, kurkuma tandkrijt, kurkuma zalf, kurkuma zeep en kurkuma masker. Bekijk hier alle kurkuma huidverzorging. De Kurkuma Specialist biedt zelfs kurkuma voor de hond aan, dankzij de fantastische eigenschappen die kurkuma heeft, ook voor dieren. Kurkuma kun je ook gebruiken voor huid en haren.

Bronnen:

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Deel dit artikel:
Translate »