kurkuma wortel in een plasje gember

Kurkuma en gember zijn familie van elkaar

In de ayurveda is het juist kruiden van ons voedsel eigenlijk net zo belangrijk als de hoeveelheid. We kruiden ons voedsel niet alléén voor de smaak. In de ayurveda wordt het kruiden van het voedsel ook gebruikt ter ondersteuning van ons goede functioneren.
In de Indiase keuken worden kruiden en specerijen op een uitgebalanceerde wijze aan het eten toe gevoegd. Kruiden en specerijen dienen de smaak niet te overheersen. Hier vind je een leuk en interessant artikel over gember en kurkuma, vanuit een ayurvedische visie

Ik, persoonlijk, moet zeggen dat de ayurvedische informatie over kruiden en specerijen zodanig mooi, interessant maar ook immens véélomvattend is. Hier kun je jaren van studie aan besteden. Gember en Kurkuma Longa zijn maar 2 natuurlijke middelen uit een enorme natuurlijke. We lichten er 2 uit :
Gember Officinale, rustgevende scherpte
Sinds vele duizenden jaren wordt gember in de traditionele chinese geneeskunde gebruikt. Gember wordt het meest tegen misselijkheid, diarree en tegen maagproblemen gebruikt. Gember heet ook ‘zingiber officinale’. Het is een stimulans voor een gezonde spijsvertering.
Ook in de Egyptische geneeswijze werd gember voorgeschreven bij diverse gezondheidsproblemen. Gember is één van de weinige scherpe kruiden die door iedereen mag worden gebruikt. Dit is omdat gember, ondanks zijn pittigheid, ook zoet is in haar uitwerking.
Als je regelmatig een beetje gember in je eten gebruikt zal het helpen om spijsverterings problemen tot een minimum te beperken. Gember werkt gunstig op de gezonde darmflora. En in het geval van verkoudheid, keelproblemen en ontstekingen in het hoofdgedeelte, is gember een goede remedie.

Gember en kurkuma stammen uit dezelfde plantenfamilie, deze heet zingiberaceae. Het heeft een pittige en scherpe smaak. Het is héérlijk om de gember even te raspen, en het zó door het eten te doen. Het geeft een aangenaam frisse pittigheid. Maar náást de vele voordelen van gember heeft gember ook interacties met onze gangbare medicijnen. Gebruik geen of niet teveel gember als je bloedverdunners voorgeschreven hebt gekregen.

Kurkuma Longa, essentiële bitterheid

Kurkuma is de ondergrondse wortelknol van de kurkuma longa plant. Ze groeit het beste en het gemakkelijkst in India en in Zuid Oost Azië. Gedroogd en vermalen is de geelwortel een van de hoofdingrediënten van een kerrie mengsel. De curcuminoïden , die de kurkuma haar práchtig gele kleur geven, hebben goede uitwerkingen. De essentie in de smaak van kurkuma longa is dat het bitter van smaak is. Daarom mag je dit eigenlijk ook niet in grote hoeveelheden door je eten mengen. Bij kurkuma longa poeder is het niet zo dat de regel “hoe méér, hoe béter” geldt.

Kurkuma longa heeft een geheel andere werking als gember, hoewel het van dezelfde plantenfamilie afkomstig is. De werking van kurkuma longa, zoals beschreven in de ayurveda, is dat het reinigend zou kunnen werken.

Daarom is het één van de meest gebruikte specerijen in de Indiase keuken. Schadelijke stoffen zouden dan misschien, door kurkuma longa, geneutraliseerd kunnen worden.

Ook geeft kurkuma longa poeder je maaltijd een aantrekkelijk uiterlijk. Kurkuma geeft een schitterend gele kleur aan je gerechten.

De combinatie van gember en kurkuma

Bij een gezond spijsverterings proces werkt kurkuma longa stimulerend. Kurkuma én gember komen uit dezelfde planten familie de “Zingiberaceae familie”. Je zou kunnen stellen dat kurkuma ‘de grote sterke broer’ is van deze beide. En de gember ‘het kleinere zachtere zusje’ .

Kurkuma en gember passen goed bij elkaar, en vullen elkaar op belangrijke punten prima aan. Toch is gember is te zwak om als ‘booster’ voor een langere opnametijd van de kurkuma te functioneren. Het kan de zwarte peper niet vervangen. Omdat de zwarte peper een sterker middel, en beter geschikt voor kurkuma longa.

Bijna voor ieder denkbaar kruid, of specerij, geeft de ayurveda uitgebreide informatie. Over de werking, de invloed op ons lichaam en de oude genezende werking, die in de oudheid werd beschreven. Ook over kruiden waarvan we nog nooit gehoord hebben. Het is enorm interessant om hier over te lezen.

Met een hartelijke groet van je hele dekurkumaspecialist-team

 

Deel dit artikel:
Translate »