metalen maatlepel gevuld met kurkuma poeder

Hoe smaakt kurkuma?

De smaak van kurkuma

Het smaakprofiel van kurkuma is bitter en astringerend (wrang). Kurkuma geeft zowel smáák alsook kleur aan je gerechten. Ze ruikt een beetje naar sinaasappel en gember. Omdat kurkuma en gember van dezelfde familie komen. De turmerone, ar-turmerone (dit zijn de oliën) en zingiberene (gember familie) maken haar ‘kurkuma-aroma’ compleet.

Bij welke gerechten past kurkuma?

Kurkuma haar smaakprofiel past goed bij bonen, aubergine, aardappelen, citroen, eieren, vis, linzen, vlees, gevogelte, rijst, wortelgroenten, knol groenten en spinazie. Maar ook hoort ze bij specerijen zoals curry blad, kardemom, koriander, kruidnagel, kokosmelk, koriander, komijn, kerrieblad, kikkererwten, dille, venkel, knoflook, gember, citroengras, zwarte peper, mosterdzaad, kaneel, chilipoeder en fenegriek. Als je in de keuken iets met een van deze ingrediënten maakt, doe dan altijd óók een beetje kurkuma poeder door het gerecht. Het tilt de smaak flink omhoog.

Enkele voorbeelden van gerechten waarin kurkuma wordt gebruikt

Kurkuma is eveneens een geliefd ingrediënt in:

  • Eiergerechten
  • Salade dressings
  • Éénpans-gerechten. Vooral éénpans gerechten met bonen of linzen. Maar ook in rijstgerechten, zoals risotto of paëlla.
  • Soepen met room
  • Chutney’s en ingelegde groenten
  • Aardappelpuree
  • Polenta

Maar ook als je zelf mosterd maakt of in mosterdsausjes. En chai-latte en chai smaken met wat kurkuma uitstekend! Ze matched ermee voor 100%. Bekijk ook eens onze kurkuma recepten, want iets gezonds en lekkers bereiden? Daar houden we wel van, hier bij De Kurkuma Specialist.

Hoe gebruik je kurkuma?

Kurkuma kan in poedervorm of als verse wortel worden gebruikt. Poedervorm is de meest gebruikelijke vorm. Kurkumapoeder kan worden toegevoegd aan gerechten tijdens het koken of bakken. Verse kurkumawortel kan worden geraspt, gekookt of gebakken. Meer weten over het bereiden van verse kurkumawortel?

Tips voor het gebruik van kurkuma

  • Om de bitterheid van kurkuma te verminderen, kun je het combineren met andere specerijen, zoals gember, knoflook of chilipeper.
  • Kurkuma is een krachtig kruid, dus het is belangrijk om het niet te veel te gebruiken. Een halve theelepel kurkumapoeder per persoon is voldoende.
  • Kurkuma is een goede bron van curcumine, een antioxidant met gezondheidsvoordelen. Om de opname van curcumine te verbeteren, kun je kurkuma combineren met zwarte peper of vet.

Waar koop je kurkuma?

Kurkuma poeder en verse kurkumawortel koop je eenvoudig online bij De Kurkmaspecialist.

 

Met een hartelijke groet van Tieneke! 

Deel dit artikel:
Translate »