Advies 10 verse kurkuma wortel

Hoe je het beste verse kurkuma wortel kunt bereiden

De meeste mensen doen gewoon een stukje verse wortel in het eten, en koken het méé. Omdat veel mensen maken graag een lekkere curry, met een stukje verse kurkuma wortel erin. Goed idee.  

Maar wist u dat de werkzame stof curcumine, uit de kurkuma longa wortel, langzaam verdwijnt met het koken? Die kun je eigenlijk beter op het einde pas toe voegen. Dit gaat over de verse wortel en niet over de kurkuma poeder.  

Hier vind je een leuk artikeltje met een korte uitleg hoe je dit het beste kunt aanpakken.  

Hoe kook je met verse kurkuma wortel? 

Ten eerste wordt er in de ayurveda aangeraden om nooit te veel verse kurkuma wortel in het eten te doen. Een klein stukje is voldoende. Kurkuma is een aromatische specerij en was vroeger van bijzonder belang voor de mens. Waarom? Omdat men geen koelkast of diepvries kende, hield deze verse kurkuma wortel en het blad het bewaarde eten goed. En hield het zoveel mogelijk vrij van bederf.  

Men kookte graag recepten met kurkuma, want dan bleef het voedsel langer goed. En het was voor onze gehele spijsverteringsstelsel. Dus werden kurkuma bladeren van de plant, onder andere, in de oudheid oorspronkelijk gebruikt om voedingsmiddelen goed te kunnen bewaren. 

In de hitte van India kon men niets, wat bederfelijk was, goed bewaren. Er bestonden geen koelsystemen, dus werd kurkuma gebruikt om het eten fris te houden. En omdat het bewaarde voedsel langer behield. 

Kook éérst de hele curry 

Om deze eigenschap van kurkuma goed te laten werken, werd deze verse kurkuma wortel als láátste aan een curry toe gevoegd. En niet direct in het begin, of halverwege het koken. Want dan verloor het haar kracht.  

Men kookte eerst de gehele curry. En voegde ca 10 a 15 minuten vóór het klaar was pas de verse stukjes kurkuma wortel toe.  

Er waren vroeger evenveel soorten verschillende curry’s als dat er huishoudeningen waren. Dus één lekkere curry bestond niet. Maar er was wel een klassieke basis curry, die werd uitgebreid met eigen specerijen en kruiden. 

Hoe maak ik een klassieke basis curry met verse kurkuma wortel?   

Neem een klein glazen potje en doe daar dan het volgende in: 

  • 3 eetlepels korianderzaadjes (of gemalen koriander)
  • 2 theelepels komijnzaadjes (of gemalen komijn)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel fenegriekzaad (of gemalen fenegriek)
  • beetje zout

Doe dit in de pot. Goed schudden en je eigen curry is klaar. Nu kun je ermee gaan koken. 

Maar als je je gerecht gekookt hebt dan pas,… als de curry bijna klaar is voeg je toe: 

  • 1 eetlepel vers gesneden kurkuma wortel
  • 1 theelepel vers gesneden gember stukjes

Laat dit nu ca 10 a 15 minuten zachtjes méé pruttelen 

Zo is je curry helemaal goed, en smaakt het uitstekend. En heb je alle stoffen behouden. 

Met een hartelijke groet van Tieneke en eet smakelijk! 

Deel dit artikel:
Translate »