verse kurkuma wortel en kurkumapoeder

Hoe verse kurkuma wortel invriezen?

Kun je kurkuma invriezen? Ja, je kunt verse kurkuma en kurkuma wortel prima invriezen. Dat is wel gemakkelijk als je verse wortel óver hebt gehouden. Hiervoor zijn er wel een paar tips en trucs.

Want een handige tip is, om de bevroren kurkuma wortel te raspen. Want dan hoef je niet de hele wortel te ontdooien. Dan is een hele wortel invriezen dus wel handig. Zo heb je altijd wat verse wortel rasp bij de hand. Dit kun je ook doen met een citroen. En dan rasp je een beetje bevroren citroen over je gerecht.

Hoe vries ik kurkuma wortel het beste in ?

  • Neem altijd verse kurkuma wortel, zonder gedroogde, gerimpelde of rotte plekken
  • Je moet het altijd wel goed wassen vóór het invriezen. Ook met biologische kurkuma wortels
  • Wij raden aan om de ‘gewone’ kurkuma wortel wél éérst te schillen
  • Heb je biologische wortel gekocht ? Dan is schillen niet nodig. Wassen wel.

Waar wil je de ingevroren kurkuma wortels voor gebruiken ?

Wil je dit het meest gebruiken voor je currie’s ? Dan kun je de wortel vóór het invriezen even grof gaan raspen. Doe de rasp in een klein puntje van een diepvrieszakje. Knoopje erin en invriezen. Doe dit per portie.  En kun je het, eventueel, in een klein bakje in de vriezer zetten. Nu heb je alles per één portie. Gemakkelijk om per keer te gebruiken.

Wil je dit het meest gebruiken voor verse kurkuma thee ? Dan kun je de verse wortel het beste in kleine plakjes snijden. Doe nu een paar plakjes in een klein puntje van een diepvrieszakje. Knoopje erin en invriezen. En kun je het, eventueel, in een klein bakje in de vriezer zetten. Want nu heb je één thee-portie. Dan kun je de rest in de vriezer laten.

TIP : Schrijf er wel even de datum van invriezen op

Hoe lang is ingevroren kurkuma wortel houdbaar ?

Omdat de werkzame curcumine ín de kurkuma wortel nogal gevoelig is voor vocht, is de maximale invriestijd ongeveer 3 maanden. Daarna verliest het haar verfijnde en brede smaakprofiel. En komt er een muffige smaak aan.

Met een curry kun je dit het allerbeste wel van tevoren even proeven.  Vóór je het in je gerecht mengt. Het kan je curry een ietwat muffe smaak geven, dat is niet lekker.

Hoe ontdooi je ingevroren kurkuma wortel het beste ?

Het allerbeste ontdooi je dit in de koelkast. Dat duurt wel eventjes, maar dan smaakt de kurkuma het beste. Heb je hier geen tijd voor om op te wachten ? Pak dan het kleine ‘portie’ zakje met bevroren kurkuma. Knip het open en doe de inhoud in één keer je thee of in de curry.

TIP : Ga je het raspen ? Als je er een heel klein beetje olie bij roert, vóór het invriezen, dan bewaar je de curcuminoïden het beste. Want deze vluchtige werkzame stof in de kurkuma wortel lost óp in vet. Zo bewaar je dit het beste.

Zo kun je wat meer verse kurkuma wortel kopen en gemakkelijk bewaren

De adviesblog van dekurkumaspecialist ? altijd handig om even te kijken !

Deel dit artikel:
Translate »