pexels-shantanu-pal-2802527

Is kurkuma gevaarlijk?

In verschillende onderzoeken is al jarenlang aangetoond dat kurkuma vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo heeft kurkuma een positieve werking op onze gewrichten. De bioactieve stof curcumine uit de kurkuma longa plant, heeft deze positieve eigenschappen. Er gaan echter ook berichten rond dat kurkuma ook minder goed of zelfs gevaarlijk voor onze gezondheid kan zijn. Voor wie kan kurkuma slecht zijn en geldt dit voor iedereen? In dit artikel vind je alle antwoorden op deze vragen.

Kurkuma in combinatie met medicijnen kan gevaarlijk zijn

Wanneer je start met supplementen kurkuma, terwijl je ook medicijnen slikt, is er een mogelijkheid dat er interactie tussen deze twee kan optreden. Zo is aangetoond dat er interactie kan zijn tussen curcumine en  anticoagulantia (bloedverdunners). Het is verstandig om dit eerst met je arts te bespreken. Ook vrouwen die voor borstkanker behandeld worden met hormoontherapie met tamoxifen, moeten voorzichtig moeten zijn met curcumine.  Curcumine beïnvloed dit geneesmiddel waardoor de werking minder goed kan zijn (bron: https://www.mdpi.com/2072-6694/11/3/403).
Om de werkzaamheid van het geneesmiddel dus niet te beïnvloeden is het gebruik van kurkuma in combinatie met dit geneesmiddel af te raden.

Bijwerkingen van kurkuma

Kurkuma kan bij overmatig gebruik ook verschillende bijwerkingen hebben:

  • Je maag kan door kurkuma van streek raken. Dezelfde middelen in kurkuma die de spijsvertering ondersteunen, kunnen irriteren wanneer ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. Sommige deelnemers aan onderzoeken naar het gebruik van kurkuma voor de behandeling van kanker moesten afhaken omdat hun spijsvertering zo negatief werd beïnvloed (bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288651/)
  • Kurkuma heeft bloedverdunnende eigenschappen. De zuiverende eigenschappen van kurkuma kunnen ook leiden tot gemakkelijker bloeden. De reden hiervoor is onduidelijk. Andere gesuggereerde voordelen, zoals verlaagd cholesterol en verlaagde bloeddruk, kunnen iets te maken hebben met de manier waarop kurkuma in het bloed werkt. Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, zoals warfarine (Coumadin), moeten vermijden om grote doses kurkuma te consumeren (bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10902065/)
  • Kurkuma kan weeën stimuleren. Eten van voedsel dat met curry is gekruid, kan de bevalling stimuleren. Hoewel er weinig klinische gegevens zijn om deze bewering te staven, suggereren onderzoeken dat kurkuma de symptomen van PMS kan verlichten.
    Zwangere vrouwen moeten het gebruik van kurkuma-supplementen vermijden vanwege de bloedverdunnende effecten. Het toevoegen van kleine hoeveelheden kurkuma aan voedsel als specerij mag echter geen gezondheidsproblemen veroorzaken (bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26051565/)
  • Kurkuma stimuleert de maag om meer maagzuur te produceren. Hoewel dit de spijsvertering van sommige mensen helpt, kan het anderen negatief beïnvloeden.

Het kan dat je huid geel kleurt van kurkuma. Is dit gevaarlijk?

Gelukkig is dit niet gevaarlijk. Je kunt dit bijv. ook krijgen van pompoen, zoete aardappelen en worteltjes. Het heet ‘hyper carotenemie’ of ‘Carotenoderma’. Het ligt aan de werking van de schildklier. De afdeling Geallieerde Gezondheidswetenschappen , Faculteit der Medische Wetenschappen, Universiteit van Sri Jayewardenepura, Gangodawila, te Sri Lanka, schrijft het volgende hierover ;

..”..Carotenoïden zijn over het algemeen tetraterpenoïden die verantwoordelijk zijn voor de meeste gele, oranje en rode kleuren in de hele natuurlijke wereld. Pro-vitamine A-carotenoïden dienen als de voorlopers van vitamine A. Daarnaast vertonen carotenoïden een reeks belangrijke beschermende mechanismen in de menselijke gezondheid. Hypercarotenemie wordt gekenmerkt door carotenodermie resulterend in het geel worden van de huid, met name handen, handpalmen en voetzolen. Dit kan komen door het uit zweten van de oranje kleurstof ‘Beta Caroteen’.

Hypercarotenemie kan voorkomen bij personen die veel carotenoïdenrijk voedsel of BetaCaroteen -supplementen- consumeren gedurende een periode van maanden. Bijvoorbeeld door Vitamine A supplementen. Bovendien is het bekend dat mensen met hypothyreoïdie, dit is een traag werkende schildklier, en diabetes mellitus de neiging hebben om hypercarotenemie te ontwikkelen bij de normale inname van carotenoïden-rijk voedsel. Verder is hypercarotenemie gemeld bij anorexia nervosa. Het komt voor bij 2,1 promille van de mensen, en voornamelijk bij vrouwen…”.. Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29460797/

Uit recent onderzoek is echter aangetoond dat er geen belangrijke verband is tussen de inname van carotenoïden en hyper-carotenemie. Wat betekent dit nu? Dit geeft eigenlijk aan dat bij de ontwikkeling van hypercarotenemie een genetische factor speelt. Sommige mensen lijken dus genetisch voorbestemd te zijn voor geel kleuring van de huid. Iedereen die te hoge concentraties betacaroteen binnen krijgt kan de oranje verkleuring van de huid ontwikkelen. Kinderen lopen hierbij iets meer risico dan volwassenen. Bekend zijn de gevallen van carotenoderma bij baby’s die potjes babyvoedsel met gemalen worteltjes nuttigden in iets te grote hoeveelheden. Volwassenen die aan de slanke lijn zijn en ‘sapkuren’ volgen met worteltjessap hebben ook een grote kans om een oranje huid te ontwikkelen.

Sommige patiënten met diabetes of met een traag werkende schildklier zijn minder goed in staat om het beta-caroteen uit de voeding om te zetten in vitamine A. Hierdoor staat een overschot aan beta-caroteen en kleurt de huid oranje. Patiënten met anorexia nervosa zouden ook in sommige gevallen een vertraagde omzetting van beta-caroteen naar vitamine A kunnen hebben.

Bronnen:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981#Side-effects-of-turmeric

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22705878

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29460797

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521299

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6758952/

https://www.mdpi.com/2072-6694/11/3/403

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10902065/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288651/)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26051565/ 

Deel dit artikel:
Translate »