In verschillende onderzoeken is al jarenlang aangetoond dat kurkuma vele voordelen heeft. De bioactieve stof curcumine uit de kurkuma longa plant, bezit deze eigenschappen. Er gaan echter ook berichten rond dat kurkuma ook minder goed of zelfs gevaarlijk voor onze gezondheid kan zijn. Voor wie kan kurkuma niet goed zijn en geldt dit voor iedereen? In dit artikel vind je alle antwoorden op deze vragen.
Kan kurkuma, in combinatie met bepaalde medicijnen, gevaarlijk of af te raden zijn ?
Wanneer je start met kurkuma, terwijl je ook medicijnen slikt, is er een mogelijkheid dat er interactie tussen deze twee kan optreden. Welke zijn dit ?
- Zo is aangetoond dat er interactie kan zijn tussen curcumine en anticoagulantia (bloedverdunners). Het is verstandig om dit eerst met je arts te bespreken.
- Ook vrouwen die voor borstkanker behandeld worden met hormoontherapie met tamoxifen, moeten voorzichtig moeten zijn met curcumine. Curcumine beïnvloed dit geneesmiddel waardoor de werking minder goed kan zijn (bron: https://www.mdpi.com/2072-6694/11/3/403).
Om de werkzaamheid van het geneesmiddel dus niet te beïnvloeden is het gebruik van kurkuma in combinatie met dit geneesmiddel af te raden.
Bijwerkingen van kurkuma
Kurkuma kan bij overmatig gebruik ook verschillende bijwerkingen hebben:
- Je maag kan door kurkuma van streek raken. Dezelfde middelen in kurkuma die de spijsvertering ondersteunen, kunnen irriteren wanneer ze in te grote hoeveelheden worden ingenomen. Sommige deelnemers, die mee deden aan onderzoeken naar het gebruik van kurkuma voor de behandeling van kanker, moesten afhaken omdat hun spijsvertering zo negatief werd beïnvloed. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288651/)
- Kurkuma bezit bloed verdunnende eigenschappen. De eigenschappen van kurkuma kunnen ook leiden tot gemakkelijker bloeden. De reden hiervoor is omdat het invloed op de bloedplaatjes heeft. Mensen die bloed verdunnende medicijnen gebruiken, zoals warfarine (Coumadin), moeten vermijden om grote doses kurkuma te consumeren (bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10902065/)
- Pas altijd op met het nemen van kurkuma en/of curcumine VOOR een operatie. Stop ca 10 dagen vóór de operatie, en begin na ca 5 dagen weer. (Als de wond gesloten is)
- Kurkuma kan weeën stimuleren. Eten van sterk gekruid voedsel kan de bevalling stimuleren. Omdat het het een uitdrijvend effect heeft op de darmen. Zwangere vrouwen moeten het gebruik van curcumine-supplementen vermijden vanwege werking op de gladde spieren. Het toevoegen van kleine hoeveelheden kurkuma poeder in gerechten zal geen gezondheidsproblemen veroorzaken (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26051565/)
- Kurkuma stimuleert de maag om meer maagzuur te produceren. Dus een wisselwerking met protonpomp remmers is mogelijk
Je huid kan geel kleuren door kurkuma. Is dit gevaarlijk?
Gelukkig is dit niet gevaarlijk. Je kunt dit bijv. ook krijgen van pompoen, zoete aardappelen en worteltjes. Het heet ‘hyper carotenemie’ of ‘Carotenoderma’. Het ligt aan de werking van de schildklier. De afdeling Geallieerde Gezondheidswetenschappen , Faculteit der Medische Wetenschappen, Universiteit van Sri Jayewardenepura, Gangodawila, te Sri Lanka, schrijft het volgende hierover ;
..”..Carotenoïden zijn over het algemeen tetraterpenoïden die verantwoordelijk zijn voor de meeste gele, oranje en rode kleuren in de hele natuurlijke wereld. Pro-vitamine A-carotenoïden dienen als de voorlopers van vitamine A. Daarnaast vertonen carotenoïden een reeks belangrijke beschermende mechanismen in de menselijke gezondheid. Hypercarotenemie wordt gekenmerkt door carotenodermie resulterend in het geel worden van de huid, met name handen, handpalmen en voetzolen. Dit kan komen door het uit zweten van de oranje kleurstof ‘Beta Caroteen’.
Hypercarotenemie kan voorkomen bij personen die veel carotenoïdenrijk voedsel of BetaCaroteen -supplementen- consumeren gedurende een periode van maanden. Bijvoorbeeld door Vitamine A supplementen. Bovendien is het bekend dat mensen met hypothyreoïdie, dit is een traag werkende schildklier, en diabetes mellitus de neiging hebben om hypercarotenemie te ontwikkelen bij de normale inname van carotenoïden-rijk voedsel. Verder is hypercarotenemie gemeld bij anorexia nervosa. Het komt voor bij 2,1 promille van de mensen, en voornamelijk bij vrouwen…”.. Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29460797/
Uit recent onderzoek is echter aangetoond dat er geen belangrijke verband is tussen de inname van carotenoïden en hyper-carotenemie. Wat betekent dit nu? Dit geeft eigenlijk aan dat bij de ontwikkeling van hypercarotenemie een genetische factor speelt. Sommige mensen lijken dus genetisch voorbestemd te zijn voor geel kleuring van de huid. Iedereen die te hoge concentraties betacaroteen binnen krijgt kan de oranje verkleuring van de huid ontwikkelen. Kinderen lopen hierbij iets meer risico dan volwassenen. Bekend zijn de gevallen van carotenoderma bij baby’s die potjes babyvoedsel met gemalen worteltjes nuttigden in iets te grote hoeveelheden. Volwassenen die aan de slanke lijn zijn en ‘sapkuren’ volgen met worteltjessap hebben ook een grote kans om een oranje huid te ontwikkelen.
Sommige patiënten met diabetes of met een traag werkende schildklier zijn minder goed in staat om het beta-caroteen uit de voeding om te zetten in vitamine A. Hierdoor staat een overschot aan beta-caroteen en kleurt de huid oranje. Patiënten met anorexia nervosa zouden ook in sommige gevallen een vertraagde omzetting van beta-caroteen naar vitamine A kunnen hebben.
Met een hartelijke groet van Tieneke
Bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22705878
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29460797
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521299
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6758952/
- https://www.mdpi.com/2072-6694/11/3/403
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10902065/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3288651/)
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26051565/