kurkumawortel en kurkuma poeder op een lepel op een grijs plateau

Hoe kan je het beste kurkuma eten?

Kurkuma, met zijn kenmerkende gele kleur en warme, aardse smaak, is meer dan een simpele specerij. Het is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen die al eeuwenlang in de Aziatische keuken en geneeskunde wordt gebruikt. Tegenwoordig wint kurkuma ook in het Westen aan populariteit vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen.

Kurkuma eten

Er zijn verschillende manieren om kurkuma in je voeding op te nemen:

1. In eten/gerechten

 • Curry’s: Kurkuma is een essentieel ingrediënt in veel curry’s. Voeg het toe aan je favoriete curryrecept of experimenteer met nieuwe recepten.
 • Roerbakken: Kurkuma past perfect bij groenten, tofu of kip in roerbakgerechten.
 • Rijst: Voeg een snufje kurkuma toe aan je rijst tijdens het koken voor een extra smaak en kleur.
 • Soepen en stoofpotten: Kurkuma geeft een warme, diepe smaak aan soepen en stoofpotten.
 • Smoothies: Voeg een theelepel kurkumapoeder toe aan je smoothie voor een boost van antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.

2. Als drankje

 • Gouden melk: Dit populaire drankje is gemaakt met warme melk (koemelk, amandelmelk of kokosmelk), kurkuma, gember, honing en optioneel kaneel. Het is een heerlijk en rustgevend drankje, perfect voor het slapengaan of om te ontspannen.
 • Kurkuma thee: Maak thee door kurkumapoeder te weken in heet water. Je kunt honing, citroen of gember toevoegen voor extra smaak.

3. Supplementen

Kurkuma supplementen, zoals kurkuma capsules of extracten, zijn een handige manier om een geconcentreerde dosis curcumine binnen te krijgen. Raadpleeg altijd een arts voordat je supplementen inneemt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Tips voor het gebruik van kurkuma:

 • Begin klein: Begin met kleine hoeveelheden kurkuma en pas de hoeveelheid geleidelijk aan naar smaak.
 • Gebruik verse kurkuma: Verse kurkuma heeft een sterkere smaak en aroma dan gedroogd poeder. Als je verse kurkuma kunt vinden, rasp dan een klein stukje en voeg het toe aan je gerechten.
 • Combineer met zwarte peper: Piperine in zwarte peper verhoogt de opname van curcumine in het lichaam. Voeg een snufje zwarte peper toe aan je kurkuma gerechten of dranken.
 • Bewaar kurkuma op een koele, donkere plaats: Kurkuma kan zijn smaak en kleur verliezen als het wordt blootgesteld aan licht en warmte. Bewaar het in een luchtdichte verpakking in een keukenkastje.

Kurkuma rauw eten

Kurkuma is een wortel. Dus die kun je op bijna iedere manier in het eten verwerken die je je kunt bedenken. Maar op één manier eet je het niet, en dat is rauw. Rauwe kurkuma wortel kun je beter niet zomaar opkauwen. Waarom niet? Het is te sterk in haar uitwerking. Daar kun je flink misselijk van worden, maagzuurklachten krijgen of klachten in de dunne darm of een flinke onaangename diarree. Bovendien heeft je lichaam er veel moeite mee om dit rauwe stuk wortel te verteren.

Conclusie

Geniet van kurkuma in gekookte gerechten, dranken of supplementen om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen. Rauw eten van kurkuma is onveilig en onnodig, en kan zelfs leiden tot maagklachten.

Veelgestelde vragen over het eten van kurkuma

Kun je kurkuma rauw eten?

Hoewel kurkuma een specerij met veel gezondheidsvoordelen is, wordt rauw eten ten zeerste afgeraden. Dit komt door de aanwezigheid van curcuminoïden, met name curcumine, die in rauwe vorm moeilijk door het lichaam worden opgenomen en zelfs maagklachten kunnen veroorzaken.

Hoeveel kurkuma mag je per dag eten?

Een algemene richtlijn is dat in normale hoeveelheden in de voeding, zoals in curry’s of als smaakmaker, kurkuma veilig is voor de meeste mensen. Dit komt overeen met ongeveer 1 tot 3 theelepels kurkumapoeder per dag. De aanbevolen dosering voor kurkuma supplementen varieert, maar ligt doorgaans tussen 500 mg en 2 gram curcumine per dag.

Kan je teveel kurkuma eten?

Hoewel kurkuma een specerij met veel gezondheidsvoordelen is, is het mogelijk om teveel te eten. De meeste mensen ondervinden geen problemen bij normale hoeveelheden in de voeding, zoals in curry’s of als smaakmaker. Echter, overmatige consumptie, met name van supplementen, kan leiden tot bijwerkingen.

Hoe kun je verse kurkuma eten?

Er zijn talloze manieren om kurkumawortel, ook wel bekend als geelwortel, te gebruiken in je eten! Verse kurkumawortel kan geraspt of fijngesneden worden en toegevoegd aan curry’s, soepen, roerbakken en stoofschotels of doe een paar plakjes verse kurkumawortel in heet water met honing en citroen voor een gezonde thee. Kurkumapoeder is een veelzijdige smaakmaker die past bij tal van gerechten, zoals curry’s, rijstgerechten, soepen, hummus en dressings. Of maak een heerlijke en gezonde gouden melk door kurkumapoeder te mengen met warme melk (koemelk, amandelmelk, kokosmelk), gember, honing en zwarte peper.

Deel dit artikel:
Translate »