kurkuma thee met verse kurkuma wortel op een zwart schaaltje

Kurkuma thee

Kurkuma thee smaakt uitstekend en heeft een goede werking. Eigenlijk kun je er heel veel verschillende ingrediënten in doen, maar volgens de ayurveda is de thee het beste werkzaam als de 6 smaken aanwezig zijn. Iedere smaak heeft weer een andere uitwerking in ons lichaam. Volgens de ayurveda hangt dit samen met de werking van onze organen.

De 6 smaken zijn

 • Zoet
 • Zuur
 • Zout
 • Scherp
 • Bitter
 • Wrang

Kurkuma thee recept

 1. Kook een pannetje met water.
 2. Doe er een schijfje citroen in, waar je de schil vanaf hebt gesneden (zuur).
 3. Doe er een speldenpuntje zout en peper in (zout en scherp).
 4. Doe er een 1 theelepel vers gesneden kurkuma wortel in (bitter en wrang). Lees hier hoe je het beste verse kurkuma wortel kunt bereiden.
 5. Kook het ca 2 minuten.
 6. Laat het eventjes afkoelen en doe het in een beker (en dus niet meekoken).
 7. Als de thee wat afgekoeld is, doe er een beetje honing bij.

PS Honing mag je niet boven de ca 40 grdn verhitten, want dan wordt het giftig. En dit is niet de bedoeling.

Veelgestelde vragen over kurkuma thee

Is kurkuma thee gezond?

Kurkuma thee kan mogelijk gezondheidsvoordelen bieden vanwege de aanwezigheid van curcuminoïden, stoffen met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Onderzoek suggereert dat het kan bijdragen aan het verlichten van ontstekingen, het verbeteren van de hersenfunctie, het versterken van het immuunsysteem en een betere spijsvertering.

Kun je van kurkuma thee afvallen?

Kurkuma thee kan indirect gewichtsverlies ondersteunen door stofwisseling te stimuleren, ontsteking te verminderen en verzadigingsgevoel te verhogen. Echter, kurkuma thee is geen wondermiddel voor gewichtsverlies.

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma thee?

Kurkuma thee is over het algemeen veilig wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd. Echter, bij hoge doseringen of langdurig gebruik kunnen bijwerkingen optreden, zoals maagklachten, bloedverdunning, galblaasproblemen en allergieën.

Hoeveel kurkuma in thee?

Voeg een theelepel kurkumapoeder of een paar schijfjes verse kurkumawortel toe per kop thee.

Mag je kurkuma thee drinken als je zwanger bent?

Het is raadzaam om niet meer dan twee kopjes kurkuma thee per dag te drinken als je zwanger bent. Echter, de veiligheid van kurkuma thee tijdens de zwangerschap is onvoldoende bestudeerd. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat je kurkuma thee consumeert als je zwanger bent.

Hoeveel gram is een theelepel kurkuma?

Een standaard theelepel bevat ongeveer 2 tot 3 gram kurkumapoeder. De precieze hoeveelheid kan echter wat variëren afhankelijk van hoe vol je de lepel doet.

Hoeveel kurkuma thee mag je per dag drinken?

Er is geen vastgestelde maximumdosering voor kurkuma thee. Algemeen advies is echter om maximaal 3 koppen kurkuma thee per dag te drinken. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Let op eventuele bijwerkingen zoals maagklachten en pas de hoeveelheid thee aan als nodig. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan je arts om te bespreken of en hoeveel kurkuma thee je veilig kunt drinken.

Krijg je gele tanden van kurkuma thee?

Kurkuma kan inderdaad je huid en tanden tijdelijk wat geel kleuren. Dit komt door de curcumine in kurkuma, die een sterke gele kleur heeft. Het goede nieuws is dat deze verkleuring meestal tijdelijk is en na verloop van tijd weer verdwijnt.

 

Deel dit artikel:
Translate »