Kurkukma ≠ geelwortel
Kurkuma wordt in het Nederlands vaak als ‘geelwortel’ beschreven. Meer eigenlijk is dit een nogal verwarrende naam. Omdat er óók een Canadese plant is die ‘geelwortel’ genoemd wordt. Het beste zou je de Oosterse kurkuma gewoon “kurkuma-longa” kunnen noemen. Want dat is de juiste naam van de Oosterse gele kurkuma. Dán heb je de goede plant te pakken.
Ook is de uitwerking van deze Canadese ‘geelwortel’ helemaal niet te vergelijken met de uitwerking van de kurkuma longa wortel. Het lijkt er zelfs niet op. En is niet te vergelijken met het brede spectrum van de Oosterse kurkuma longa.
Daarom is ‘kurkuma longa” een betere en meer duidelijke naam dan ‘geelwortel’.
Wij, van dekurkumaspecialist weten en kennen het verschil tussen deze beide. En zullen iemand die naar ‘geelwortel’ vraagt niet zomaar de Canadese ‘geelwortel’ toe sturen.
Hoe spreek je kurkuma uit in het Nederlands?
Kurkuma wordt in het Nederlands uitgesproken als koer-koe-ma. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep, dus koer. De ‘u’ in de eerste lettergreep klinkt als de ‘oe’ in “stoel”. De ‘u’ in de tweede lettergreep klinkt als de ‘oe’ in “hoed”. De ‘a’ aan het einde klinkt als de ‘a’ in “appel”.