Schermafbeelding 2022-02-22 145935

Ouderwetse kippensoep uit oma’s tijd met kurkuma

Mijn hobby is het verzamelen van oude (en nieuwe) kookboeken. Mijn allereerste ooit
verkregen kookboek was “Het Nieuwe Kookboek” uit 1948. Van de “Vakschool voor
Meisjes’ .
Echt geweldig, alles zonder enige vorm van voorbewerkt voedsel. Alleen de
kippenbouillon tabletten, die zijn dan niet vers. De zelfgemaakte soepen zijn heerlijk,
omdat ze vers gemaakt zijn. Die kurkuma wortel lag nog in de koelkast, en heb die er
ook maar door gedaan. Het is een recept voor ca 8 personen. Slowcooking op zijn
best. De pan was snel leeg !
Ik geef jullie een recept uit 1948 van :
“Heldere kippensoep uit Oma’s tijd met verse groenten”.

Ingrediënten ouderwetse kippensoep met kurkuma

Nodig voor ca 8 personen :
* 1 Soepkip (of 1 kilo fijngesneden kippenpoelet).
* 2 1/4 liter water.
* 1 Ui.
* 1 Dikke wortel.
* Handjevol Peterselie.
* Theelepel vol Foelie.
* 4 takjes verse rozemarijn.
* 3 Stengels bleekselderij.
* 1/2 pink lengte kurkuma wortel in millimeter dunne schijfjes gesneden.
* 250 gram schenkelvlees.
* Zout ( in het recept stond 14 gram).
* 2 Kippenbouillon tabletten.
* 60 gram zeer fijne vermicelli.
* Stukje boter.

Bereidingswijze ouderwetse kippensoep met kurkuma

– De kip of de poelet opzetten met het water. Direct de kruiden, het schenkelvlees, de
kippenbouillon tabletten erbij doen. En het stukje boter. (flinke theelepel vol boter).
Van een hele kip :
– De kip halfgaar koken ( ca 1 uur) .
– Bij de hele kip : De kip, na dit uur, uit het water halen en het borstvlees van het bot
afsnijden. In kleine stukjes snijden, en bewaren als soepvulsel. Op het einde pas
weer toevoegen.
– DUS : Voeg na 1 uur koken ; de fijngesneden groenten toe. Ui, wortel,
bleekselderijstengel, kurkuma schijfjes, peterselie.
– En de vermicelli erbij doen.
– En het borstvlees van de hele soepkip toevoegen op het einde weer mee koken, 20
minuten voordat de soep klaar is weer erbij in de pan doen.
Van de kippenpoelet:
– De kippenpoelet in kleine stukjes snijden en in 2 uren geheel gaar koken.
– MAAR : Voeg na 1 uur koken de fijngesneden groenten toe. Ui, wortel,
bleekselderijstengel, kurkuma schijfjes, peterselie.
– En de vermicelli erbij doen.
Als soep te dik inkookt, voeg dan wat water weer toe. Hou het deksel op de pan en
zet het op een laag ‘sudderpitje’.
Klaar is de verse kippensoep. Modern stokbroodje met wat kruidenboter erbij,..
Ja, het is ouderwets lekkere kippensoep uit Oma’s tijd.
Met een smakelijke groet van Tieneke
Bron : “Het Nieuwe Kookboek” van H.H.F. Henderson, H. Toors en H.M. Callenbach.

 

Deel dit artikel:
Translate »