curcumine poeder

Vergelijking tussen curcumine en kurkuma- of kerriepoeder

Soms hoort men dat je gewoon een klein potje met kurkuma- of kerriepoeder in de supermarkt kunt kopen. Doe een half theelepeltje kurkumapoeder door het eten, en klaar. De werking kan beginnen. Maar zo simpel ligt het eigenlijk niet. Daarom zijn er ook zoveel tegenstrijdige berichten te lezen.

Het is niet alléén de kurkuma, maar meer de curcuminoïden uit de kurkuma wortel, die deze specerij haar werking geeft. Curcumine is dus de werkzame stof uit de kurkuma wortel. Hoe hoog is dit curcumine gehalte bij gewone kurkumapoeder of kerriepoeder?

Hoeveel van deze curcuminoïden zitten er in kurkuma- en/of kerrie poeder?

Men heeft 28 van deze poeders onderzocht, om de aanwezige hoeveelheden curcumine te bepalen. Om deze hoeveelheden te vergelijken is er in verschillende merken kurkuma- en kerriepoeders, een zeer speciale techniek gebruikt om 28 kruidenproducten te analyseren die beschreven worden als kurkuma- of kerriepoeders. Hier volgen de resultaten van het onderzoek:

Dit was erg wisselend.

 1. In de slechtste soort kurkumapoeder werd een hoeveelheid van 0,5 % curcuminoïden gemeten.
 2. Het beste en zuiverste kurkumapoeder had de hoogste curcumine concentratie, gemiddeld 3,14 % per eenheid. Dat is een normale hoeveelheid.
 3. De kerriepoeder monsters, op één uitzondering na, hadden relatief kleine hoeveelheden curcumine, en de verschillen per product, in hoeveelheden curcumine gehalte, waren groot.
 4. Het curcumine gehalte van deze laatste kruidenproducten was uitermate miniem. Soms niet meer dan 0,04 %.

Het verschil is soms erg groot.

Hoe zit dat dan bij de producten van De Kurkuma Specialist?

 1. In ons kurkumapoeder zit ca 4% werkzame stof (curcumine), die halen ze er bij  onze leverancier uit via een natuurlijk proces.
 2. Dat betekent dat 100 gram kurkuma poeder 4 gram zuivere curcuminoïden bevat. Dat kun je vergelijken met 8 capsules curcumine.
 3. Dus 200 gram kurkuma poeder bevat 8 gram zuivere curcuminoïden. Dat zijn, vergelijkbaar, 16 capsules á 500mg curcumine c3 ‘superieur’.
 4. Daar doe je dan een héél klein beetje bioperine super peper bij, en je hebt een zuiver product van Wereldklasse. Sinds 2013 onderscheiden door de Amerikaanse FDA. En die geven een product niet zómaar een dergelijke onderscheiding.
 • Onze Curcumine C3 ‘Superieur’  is de diamant onder de curcumine’s.
 • Dus het zit zó: 200 gram kurkuma poeder is even werkzaam als 16 capsules van onze Curcumine c3 ‘Superieur’. Omdat deze bioperine peper de werking van onze Curcumine met 2000% versterkt, zou je dus (in vergelijking met onze curcumine c3 ‘superieur’) meer dan 1100 gram kurkuma poeder moeten nemen. Dat is niet meer óp te eten. Zoiets moet je niet doen.
 • Bij De Kurkuma Specialist zit er in 1 capsule curcumine c3 ‘superieur’ evenveel werkzame curcumine stof, als in 25 capsules kurkuma ‘plus’. Dat is een groot verschil in werkzaamheid. En gemakkelijker in te nemen.

Met een groet van De Kurkuma Specialist

 

Deel dit artikel:
Translate »