20220928_114539

Niet EtO behandeld, niet bestraald, stoom gesteriliseerd, wat betekent dit?

Op onze etiketten staat ‘niet EtO behandeld’ en ‘niet bestraald’. Op het kurkuma poeder staat: ‘Stoom gesteriliseerd’. Wat betekent dit allemaal?

Op onze etiketten staat “Niet bestraald, niet EtO behandeld”. ‘Niet EtO behandeld’ betekent dat het niet met ethyleenoxide (EtO) is behandeld.

Het is verboden dat er ethyleenoxide in ons voedsel zit. Dit mag niet, want dit gasvormige ontsmettingsmiddel, dat in landen buiten de EU wordt gebruikt om bacteriologische besmetting van voedselgrondstoffen (zoals salmonella) te voorkomen, is in Europa niet toegestaan. Omdat het kankerverwekkend, mutageen en schadelijk voor de voortplanting is. De producten van De Kurkuma Specialist zijn daarom niet EtO behandeld. Ze zijn óók niet bestraald, om bacteriën te vernietigen.

Wat betekent “stoom gesteriliseerd”?

Stoomsterilisatie is een van de populaire “groene” methoden voor het verminderen van bacteriën in kruiden en specerijen. Stoom is niet vervuilend en niet toxisch, en voldoet aan de strengste voorschriften voor voedselproducten wereldwijd.

Het proces omvat het behandelen van de te steriliseren specerij met directe hete stoom voor een korte duur. In een reinigende behandeling wordt de lading in de sterilisator, onder vacuüm, voorverwarmd tot 50 tot 55 graden Celsius met stoom van heet water of mantelstoom en vervolgens behandeld met directe stoom bij 110 tot 140 graden Celsius gedurende 1 tot 2 minuten.

Een dergelijke stoom behandeling kan een enorme vermindering van de microbiële verontreiniging bereiken. Vanwege het isolerende effect van vast materiaal kunnen de blootstelling en temperatuur, die nodig zijn voor het effectief doden van alle aanwezige microben, echter leiden tot kwaliteitsverlies.

Dus wordt de in de lading condenserende stoom onder vacuüm verwijderd; omdat overtollig restvocht in het product kan leiden tot bederf tijdens opslag. En dat mag ook niet gebeuren.

Stoomsterilisatie met vacuüm warm drogen is de nieuwste methode die door sommige fabrikanten wordt gebruikt. Zodat de kruiden en/of specerijen niet behandeld hoeven worden met chemische middelen.

Zuivere en schone producten?  Dáár houden we wel van, hier bij De Kurkuma Specialist!

Dekurkumaspecialist.nl

Deel dit artikel:
Translate »