Foto Neem tegen muggen

Wat kun je eten tegen muggenbeten (een paar tips)

De vakantie staat voor de deur. De tent is weer opgezocht. De caravan en/of de koffers ingepakt.  Sleutels bij de buren gebracht? Geen spuitbus en stiften tegen de muggensteken vergeten? Vooral op vakantie kunnen steekmuggen een regelrechte plaag zijn. Onze kleinzoon zit dan regelmatig eens onder de muggenbulten en muggensteken. En een jeuk dat hij heeft. Toen heb ik eens gebeld met een ayurvedische centrum. Misschien hebben zij een paar tips of adviezen. Want ik vind zulke anti-mug gifspul maar niks. Of iedere avond een hele tent volspuiten met anti-muggen spray. Ik geef hier een verkorte versie van de tips en adviezen die ik heb gekregen. Want, gezien vanuit een Ayurvedisch gezichtspunt, worden muggen door de “zoetheidsgraad in het bloed van hun slachtoffer” aangetrokken.

Ayurveda voeding tegen muggenbeten

Bittere stoffen zijn een gruwel voor muggen. Dat lusten ze niet. Zoals gezegd muggen houden van zoet, maar hebben een gruwelijke hekel aan de smaak en geur “bitter”. Daardoor blijven ze ver bij je uit de buurt. Als jijzelf dus ‘bitter’ ruikt, of bitter ‘smaakt’ dan heb je al veel muggen uit je buurt gehouden. Zonder chemische anti-muggen middelen.

Insecten houden van zoete dingen, de bijen met hun honing. De ‘gewone’ vliegen die zich graag in de keuken bevinden, en in de natuur ruimen de insecten veel dode dieren op. Ook die ruiken ietwat zoetig. Het is het zoete dat ze  aantrekt. Dit is ook zo met steekmuggen, het zoete in je lichaam trekt ze als een magneet naar je toe. Vooral ’s nachts.

Een muggenbeet ontstaat wanneer vrouwelijke steekmuggen hun scherpe zuigsnuit door je huid prikken en zo een gaatje in je huid maken om er bloed uit te zuigen. Het bloed hebben zij nodig om eitjes te kunnen leggen. Deze eitjes leggen ze in ge bieden waar veel stilstaand water is (of waar het heel vochtig is zoals moerassen). Vrouwelijke muggen steken, mannetjes muggen steken niet.

Wat kun je nog meer eten tegen muggenbeten?

Toch zijn er ook andere oplossingen, als alléén spuiten met gif..”. zei me één van de artsen. Bijvoorbeeld je voeding veranderen:

  1. Eet bijvoorbeeld, 14 dagen voordat je vakantie begint ánders. Zeker als je op vakantie gaat naar een muggenrijk gebied, zoals in de buurt van water. Neem ‘NEEM” capsules mee op vakantie, die zijn extreem bitter. Daar houden de steekmuggen niet van. Niet van de geur en niet van de smaak.
  2. Verminder drastisch het gebruik van suiker, zoetmiddelen, frisdranken en enkelvoudige  koolhydraten.  Deze zitten in gepolijste witte rijst, in pasta’s, en in zetmeelrijke voeding. Broodjes en andere meelproducten. IJs, patat enz. Ons lichaam zet zetmeel om in suikers. Vlees behoort er ook toe.
  3. Als je jouw lichaam wat meer ‘bitter’ kunt laten ruiken en/of smaken, heb je veel minder last van steekmuggen. Er zijn bittere planten, zoals:
  1. Deze bovenstaande hebben een bittere smaak als onder toon. Eet deze regelmatig of neem er een capsule van. Daarna zijn er veel minder muggen zijn die jou nog echt “lekker” vinden. Je ruikt dan lichtelijk bitter en je bloed smaakt ook lichtelijk bitter. Perfect tegen muggenbeten. Zo heb je veel minder last van die plaaggeesten. ‘Neem’ capsules zijn hierbij nog méér bitter als ‘kurkuma’ capsules
  2. Het is ook goed idee om je parfum aan te passen. Lavendel is bijvoorbeeld een bittere geur. Wist je dat het natuurlijk bittere aroma van kruidnagel, kamfer of lavendel de muggen ook weg jaagt?  En als er iets of iemand in de buurt is die ‘beter ruikt’ als jij, heb je weinig last. Ik bedoel iemand die een lekkere zoete parfumgeur gebruikt heeft. Lavendel, rozemarijn en tijm zijn bittere geuren
  3. Tóch gestoken? Mix een beetje ‘Neem’ poeder met wat water, tot een groene pasta. Of pak één ‘neem’ capsule. Maak het ópen en meng het met een drupje water. Smeer het op de muggenbult. En laat de plak zitten tot het eraf valt. Je hebt minder last van jeuk.

Wat is goede voeding tegen muggenbeten?

Eigenlijk is alle voeding die een bittere ondertoon heeft, goede voeding tegen muggen. Het laat je huid bitter ruiken en je bloed ook. Wijzelf, als mensen, ruiken dit niet, maar muggen wel. Dit is voeding zoals:

  • Tuinbonen, aubergine, spruitjes, rode sla, andijvie,
  • Radijsjes, bloemkool, broccoli, witlof, knolselderij en lange bittere meloen
  • Rucola salade, grapefruit, artisjok, limoen, groene tomaten en olijven of olijfolie smaken bitter.

Als je een van de groenten uit deze rij regelmatig eet, en ondersteunend een  ‘Neem’ capsule neemt, heb je aanzienlijk minder last van steekmuggen. Want ze lusten jouw bloed niet meer.

En als je ook géén parfum of andere parfum aanschaft zal je binnen de kortste keren merken dat de muggen/wespen je niet meer zo mogen.
Ze vliegen even een ‘mensje’ verder.

We wensen jullie een gezellige mug vrije vakantie en vele mug vrije nachten toe

Deel dit artikel:
Translate »