koenjit kurkuma

Wat is het verschil tussen koenjit en kurkuma?

Is koenjit hetzelfde als kurkuma? Het antwooord is nee. Er is geen verschil tussen koenjit en kurkuma. Het zijn beide benamingen voor dezelfde specerij, die wordt gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma longa. In Nederland wordt de term kurkuma het meest gebruikt, terwijl koenjit vooral in Indonesië en Suriname wordt gebruikt. De verwarring ontstaat soms ook omdat kurkuma in het Engels turmeric wordt genoemd. In deze blog vertellen we je meer over de oorsprong van beide benamingen.

De oorsprong van Koenjit

Koenjit is de naam die in het Indonesisch wordt gebruikt voor kurkuma. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Indonesische keuken, vooral in curry’s, rijstgerechten en stoofschotels. De naam “koenjit” wordt in sommige delen van Nederland ook gebruikt, vooral onder mensen met een Indonesische achtergrond of in contexten waar de Indonesische keuken populair is.

De oorsprong van Kurkuma

Kurkuma is de Nederlandse naam voor het specerij. Zoals eerder vermeld, is het afgeleid van het Sanskriet “kuṅkuma” en het Perzische “kurkum”. Kurkuma wordt in Nederland algemeen gebruikt in zowel de keuken als in de context van gezondheidsvoordelen.

Hoewel beide namen hetzelfde specerij aanduiden, kan de keuze voor de naam afhangen van de culturele en culinaire context waarin ze worden gebruikt. Maar de specerij is dezelfde stam. Wél kan er verschil zitten in grondsoort, sterkte. smaak en groeiwijze. Maar de oorsprong van de plant is hetzelfde.

Deel dit artikel:
Translate »