Waar kurkuma in gebruiken

Waar kun je kurkuma in gebruiken?

Kurkuma smaakt een beetje bitter en wrang. Maar in de diepte zit ook iets van zoet. Ze ruikt een beetje naar citrusvruchten zoals mandarijn en sinaasappel en gember. Omdat kurkuma en gember van dezelfde familie komen. De turmerone, ar-turmerone (dit zijn de oliën) en zingiberene (gember familie) maken haar ‘kurkuma-aroma’ compleet.  Kurkuma geeft zowel smáák alsook kleur aan je gerechten

Kurkuma is erg veelzijdig en dit past goed bij bonen, aubergine, aardappelen, citroen,  eieren, vis, linzen, vlees, gevogelte, rijst, wortelgroenten, knol groenten en spinazie.

Mocht je ooit een gerechtje bereiden met één van deze ingrediënten? Dan kun je er met een gerust gevoel een half theelepeltje kurkuma poeder door doen. De smaak van het gerecht wordt dieper en voller.

Waar kun je kurkuma nog meer in gebruiken?

Nou, ze smaakt ook uitstekend  bij specerijen zoals curry blad, kardemom, koriander, kruidnagel, kokosmelk, koriander, komijn, kerrieblad en kaneel. De ‘K’-serie van de specerijen. Want kurkuma begint ook met een ‘K’.

En natuurlijk bij dille, venkel, knoflook, gember, citroengras, zwarte peper, mosterdzaad, chilipoeder en fenegriek.

Je kunt eigenlijk gewoon 3 of 4 van deze bovenstaande specerijen/kruiden mengen met een klein schepje kurkuma, en het gerecht smaakt al goed. Zoals bijvoorbeeld door de kikkererwten.

Als je in de keuken iets met een van deze ingrediënten maakt, doe er dus altijd óók een beetje kurkuma poeder door het gerecht. Het tilt de smaak van het hele gerecht naar een hoger niveau.

Kurkuma smaakt zeer goed bij het volgende:

  • Eiergerechten,
  • Salade dressings
  • Éénpans-gerechten.
  • Vooral éénpans gerechten met bonen of linzen.
  • Maar ook in rijstgerechten, zoals risotto of paëlla.
  • Soepen met room
  • Chutney’s en ingelegde groenten,
  • Aardappel puree

Maar ook als je zelf mosterd maakt of in mosterdsausjes. En chai-latte en verschillende chai-latte’s  smaken met een beetje kurkuma uitstekend!

Even iets gezonds en lekkers bereiden? Daar houden we wel van, hier bij De Kurkuma Specialist

Deel dit artikel:
Translate »