Laten we eens iets anders beschrijven als alléén de Ayurvedische toepassingen voor kurkuma in ons lichaam. Want er zijn nog veel meer verschillende toepassingen voor kurkuma te beschrijven. Waar kun je kurkuma allemaal nog meer gebruiken?
Wat is kurkuma?
Kurkuma, is een populaire specerij afkomstig uit de wortel van de Curcuma longa-plant. Het wordt al eeuwenlang in de keuken gebruikt, vooral in Aziatische en Midden-Oosterse gerechten. De felgele kleur en de warme, licht bittere smaak maken het een gewild ingrediënt voor verschillende toepassingen. De smaak heeft iets bitters en sinaasappelachtigs. Maar ook in Indiase tradities en het Indiase geloof is kurkuma diep geworteld.
Gebruik van kurkuma in de Indiase traditie
Kurkuma speelt een grote rol in de tradities van het Indiase leven. Bijvoorbeeld bij feestelijke gebeurtenissen, zoals een bruiloft of verjaardagen, is het een gewoonte om een klein stukje kurkuma wortel ergens in de zoom van nieuwe kleding te naaien. Men gelooft dat dit kleine stukje kurkuma wortel de drager van dit kledingstuk voorspoed en geluk brengt. Ook bij nieuwe kleding is het een gewoonte om direct een klein stukje kurkuma wortel érgens in de zoom van het nieuwe kledingstuk te naaien.
Misschien zie je wel een dat Indiase mensen een rode stip of het voorhoofd hebben. Deze rode stip op het voorhoofd heet een “kumkuma” of ”kumkum”. Dit is een rood of oranje poeder dat vaak wordt gebruikt in religieuze rituelen in India, en het wordt ook vaak aangebracht op het voorhoofd. De naam ‘kurkuma’ klinkt er nog duidelijk in door.
“Kumkuma” stip wordt gemaakt van vermalen kurkuma longa dat is vermengd met een beetje kalkwater, waardoor het zijn kenmerkende rode of oranje kleur krijgt. Het wordt vaak gebruikt tijdens pooja’s (gebeden) en religieuze ceremonies.
Meestal wordt het aangebracht op het voorhoofd, en kan het ook dienen als een teken van eerbied en spirituele bescherming. “Kumkuma”-stip heeft culturele en religieuze betekenissen, het wordt vaak gezien als een symbool van geluk, voorspoed en bescherming.
Kurkuma gebruiken in de keuken
Kurkuma poeder is de meest voorkomende vorm en wordt toegevoegd aan gerechten tijdens het koken. In de keuken wordt kurkuma vaak gebruikt als smaakmaker in curry’s, soepen en stoofschotels. Het geeft gerechten niet alleen een unieke smaak, maar zorgt ook voor een mooie gele kleur. Kurkuma is een vast ingrediënt van curry- en specerijenmengsels. En is erg populair in de Indiase, Thaise en Indonesische keuken.
Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van kurkuma bladeren, want het eten dat erin gewikkeld was bleef aanzienlijk langer goed, in de hitte. En hetzelfde geldt voor de kurkuma die in de curry’s was gemengd. Het eten bedierf veel minder snel. Zelf koken met kurkuma? Bekijk dan onze lekkere kurkuma recepten!
Kurkuma als natuurlijke kleurstof
Vanwege de levendige gele kleur wordt kurkuma ook wel als natuurlijke kleurstof gebruikt, bijvoorbeeld in rijstgerechten, sauzen en zelfs dranken. In sommige Oosterse keukens wordt het gebruikt om stoffen of gerechten een natuurlijke tint te geven.
Kurkuma als decoratie
Kurkuma kan ook in decoratieve projecten worden toegepast. Denk hierbij aan het kleuren van textiel, het maken van natuurlijke verven of als toevoeging in ambachtelijke zeepjes en cosmetische producten voor een warme, gouden kleur.
Met haar veelzijdige gebruik in zowel culinaire als decoratieve toepassingen, is kurkuma een waardevolle toevoeging aan veel keukens en ook aan creatieve toepassingen.
Wil je meer weten over het gebruik van kurkuma? Aarzel dan niet om contact op te nemen met De Kurkumaspecialist.
De kurkuma specialist weet het !