Advies 8 onze tong foto

Hoe oil pulling kan helpen bij een schone mond

We denken eigenlijk nooit over onze tong ná. Hij zit er gewoon, daar in onze mond. Toch wordt de tong in de ayurveda gezien als een belangrijk orgaan.  

Waarom is de tong een belangrijk orgaan? 

Omdat met de tong de zes verschillende smaken kunnen worden waargenomen. En deze zes smaken zijn ook een reflectie van onze innerlijke organen. Zoet, zout, zuur, scherp, bitter en astringerend beïnvloeden onze organen en daarom ook onze gezondheid. Iedere smaak activeert en stimuleert de werking van een lichaamsorgaan.  

Ayurveda en oil pulling 

Dus, naast de gebitsverzorging, kent de ayurveda ook een ’tongverzorging’. Het schoonmaken van je tong is, in de ayurveda, éven belangrijk als het schoonhouden van het gebit. Een bekend voorbeeld, wat al duizenden jaren wordt gebruikt, is de tongschraper. Zorg voor je tong is ook zorg voor je mond. En het “oil pulling” is ook een van deze oude middelen om je mond schoon te houden. Zowel je gebit, alsook je tong.  

Daarom kun je, als je je tanden hebt gepoetst, ook even je tong schoonpoetsen. Je tong en je mond krijgen in de ayurveda veel aandacht. Een gezonde tong en mond en gebit helpen méé aan een gezonde spijsvertering. Sommige bacteriën kun je beter niet doorslikken. Dat verhinder je door je tong te poetsen. 

Het duurt maar een half minuutje, en je hebt er veel voordeel van.  

Geweldig, toch? Die oude ayurveda?  

Met een hartelijke groet van Tieneke 

 

Deel dit artikel:
Translate »