Hoe behoud ik de curcumine het beste in een kookproces?
De hele “Kurkuma-planten familie” (Zingiberaceae geheten) bevat ongeveer 100 verschillende kurkuma plantensoorten. De kurkuma-longa is hier één van. En een van de weinige met de zo geprezen werking. De chemische samenstelling van deze kurkuma-longa wortelstok is zeer bijzonder. Er zitten namelijk curcuminoïden in. Waarvan curcumine-longa, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine de belangrijkste vertegenwoordigers zijn.
Het zijn de belangrijkste actieve bestanddelen van de wortelstok van de plant. Daarom is, indertijd bij dekurkumaspecialist, de keuze voor een goede curcumine ook op deze soort gevallen.
Veel kurkuma soorten en extracten, die in de voedings- en farmaceutische industrie worden gebruikt, worden geproduceerd uit met warmte en hitte verwerkte wortelstokken. Dan kunnen er aanzienlijke veranderingen optreden in de samenstelling van de Kurkuma-longa en de curcuminoïden.
De test met warmte / hitte op 3 manieren
Daarom is het doel van deze studie om te vergelijken hoe het, met hitte behandelde kurkuma extracten, het gehalte aan curcuminoïden en de antioxiderende goede eigenschappen van de wortelstok beïnvloedt.
Het kurkuma plantmateriaal werd onderworpen aan drie verschillende methoden van thermische verwerking:
- Verwarming in de magnetron,
- Koken op een gewone hitte bron
- Braden in verschillende tijdsintervallen en op verschillende manieren.
Daarna werd er opnieuw getest (1) op de aanwezige hoeveelheid en werkzaamheid van de curcuminoiden.
Uit de verkregen resultaten bleek dat curcumine de belangrijkste curcuminoïde was die in alle monsters aanwezig was (113,92 mg/g van de verse wortelstok). Er werd een significante correlatie aangetoond tussen het type, de tijd én de hitte in het kookproces.
Het resultaat was dat alléén een 10 minuten kooktijd goed was om het meest gunstige proces, in termen van het curcuminoïdengehalte (204 mg/g curcumine) en de antioxiderende activiteit, van de monsters te behouden.
Met andere woorden : Je kunt de curcumine in de kurkuma prima behouden als je het niet teveel bewerkt. Dit was een goed onderzoek, maar de conclusie wisten we al. Daarom hebben voor een curcumine met de 3 belangrijkste curcuminoïden gekozen. De Curcumine C3 “Superieur”. Op een volledig natuurlijke manier verkregen, voor een sterk en loepzuiver resultaat. Met oog voor een veilig proces voor mens en milieu !
Met een hartelijke groet van Tieneke
Bronnen :
- De chemische samenstelling en antioxiderende activiteit van de verwerkte wortelstok werd geëvalueerd met behulp van LC-MS (vloeistofchromatografie-massaspectrometrie), HPLC (hogedrukvloeistofchromatografie) en spectrofotometrische methoden (een DPPH-test en TPC-test).
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37628084/