Wat is de werking van bioperine peper in de Curcumine C3?

Een ingezonden brief :

..”.. Mevrouw, ik wou graag wat vragen. Ik las ergens dat peper niet goed voor je lichaam zou zijn. Als je dat bij de curcumine in zou nemen. Is dat zo? Hoe zit dit nou precies? Dank u voor uw antwoord. Isabella Z..”…

Ten eerste zijn zulke berichten klinkklare onzin en nonsens. Het gaat niet over de peper, maar over de hoevéélheid peper. Als er mensen levensgevaarlijk ziek zouden worden en sterven van 5 mg peper, dan zouden er hele werelddelen uitgestorven zijn. Want in India, Zuid-Amerika, Afrika en in Azië houden ze wel van een pittige schep peper of sambal, en ook wel een beetje méér dan 5 mg! En of je ziek wordt van 5 mg zwarte peper? Nou, dat denk ik niet.  Sinds oeroude tijden heeft peper een ‘hefboomwerking’ op kurkuma en curcumine. Het versterkt de werking van de natuurlijke curcumine. De oude ayurveda heeft dit vele duizenden jaren geleden al ontdekt. Niet alléén met curcumine, maar heel veel planten kregen een duidelijk verbeterde werking, door de toevoeging van peper.(1)

Adu Thoda

Leuk oud verhaal ? Er was in de oudheid een kruid tegen astma gevonden, het heette “Adu Thoda”. Adu Thoda betekent: de geiten willen het niet eten.  “Adu” betekent ‘geit’, “Thoda” betekent ‘niet eten’.
Het was een zodanig bitter kruid dat de geiten het niet wilden eten. Het was tegen astma, wormen en meer aandoeningen, in de oudheid. Zo als puur kruid werkte het niet. Maar als men de bladeren weekte in sterk zwarte peper extract, dan werkte hetzelfde kruid prima. Zo doet men dit al eeuwenlang in de ayurveda. Het was een zó vreselijk bitter kruid dat de geiten het zelfs niet wilden eten. En dat wil wat zeggen. Geiten eten alles. De ‘adu thoda’-plant was vroeger goed tegen astma, maar ‘er miste wat’ de werking was niet sterk genoeg. Een van de artsen uit die oeroude tijd heeft deze plant in een pan met kokend peperwater gedaan. En opnieuw gezien of het werkte. De plant voldeed nu volledig aan de verwachtingen voor (indertijd) mensen met astma. Zo was het, zo is het. Het zijn 100% natuurlijke regels. De natuur heeft zijn eigen regels. Je moet ze alleen kennen.

Onze moderne wetenschap en curcumine

De werkzame stoffen van kurkuma zijn de curcuminoïden. In de jaren ’70 is dit via diepgaand laboratorium onderzoek aangetoond. Ook is nú ontdekt dat curcumine en peper samen werken op een unieke manier. Het blijkt dat peper de zogeheten “glucuronidering” tegen houdt (2). Dit betekent dat een lichaamsvreemde stof NIET gekoppeld kan worden aan een lichaamseigen stof. Het is een biochemisch proces in het lichaam. Kortom: het verlengt de opnametijd van de curcumine. Want kurkuma en curcumine zijn lichaamsvreemde stoffen. Maar dat zijn tomaten en broccoli óók. Daar ligt het hele probleem. Normaal zou curcumine en kurkuma direct door lever en nieren het lichaam uitgewerkt worden. Maar door die bioperine peper wordt dit verhinderd. En dit heeft als gevolg dat de curcumine en kurkuma langer in het spijsverteringsstelsel blijft. Ons lichaam heeft nu meer tijd om de werkzame stoffen op te nemen.(3) De verhouding bioperine peper en curcumine zijn wel erg belangrijk en moeten nauwkeurig zijn.

En het fijne van het geheel is dat het een 100% natuurlijk proces is, en dáár houden we wel van, bij www.dekurkumaspecialist.nl

Bronnen :

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29065496/ (functie van bioperine in curcumine)
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17999464/ (glucuronidering)
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19496751/ (werking piperine)

 

Translate »