Wat is Curcumine?

Curcumine is een deel van kurkuma. U kunt het vergelijken met zuivere cacao en chocolade. Want in chocola zit een bestanddeel, genaamd cacao. Zuivere cacao heeft de naam dat het goed voor ons zou kunnen zijn. Op  zich dus een natuurlijk middel, maar dan alleen in zijn zuivere vorm. Het is niet zo dat u door het eten van vele repen chocola gezond eet. Met kurkuma is dit ook zo. De kurkuma is de “allrounder”, waarbij alle waardevolle stoffen, mineralen en vitamines, en vele zeldzame sporenelementen behouden zijn gebleven. Maar wat minder van de werkzame stof. Daar zit maar 2 a 3% in de kurkuma, deze werkzame stof heet “curcumine”.

En curcumine?

Curcumine kun je dan beschouwen als de ‘werkzame stof’ Curcumine is een destillaat, waarbij alleen de éénpuntig gerichte werking is overgebleven. Eigenlijk zou u kunnen zeggen dat Curcumine een geïsoleerd en één puntig gericht product is. Alles wat niet met de kern van de zaak te maken heeft, is eruit gedestilleerd op een zorgvuldige oeroude natuurlijke manier. En alléén de werkzame stof is overgebleven. Dit is op een oude natuurlijke Ayurvedische methode gedaan. Waarbij de sterke werking, de ‘ziel’ van de kurkuma (de Curcuminoïden )zijn behouden gebleven. Het is een sterk,  goed werkend middel, met al zijn werkzame curcuminoïden er nog in.

Er zijn veel soorten curcumine in de verkoop en op het internet, ook synthetisch geproduceerde curcumine. Met deze laatste moet u een beetje uitkijken. Er staan prachtige verhalen over de goede werking van curcumine, maar ondertussen is het een synthetische geproduceerd product. De beste curcumine is de zuiver natuurlijke curcumine c3 ‘superieur’. Het is een derhalve een goed middel zoals vaak beschreven. Eigenlijk is het dus de pure ‘cacao’.

Hoe ga je om met zuiver natuurlijke curcumine?

Curcumine is een tere vluchtige stof. En omdat het een erg vluchtige stof is, kan het niet tegen:

  • Hitte
  • Water (vocht)
  • Licht

Daarom moeten curcumine producten koel, droog en donker worden bewaard. En het is beter als het ook zodanig verzonden en verpakt wordt. Curcumine mist de vele sporenelementen en vitamines’ die de kurkuma nog wel bezit. Het brede spectrum. Daarom raden we vaak de combi aan, een combi van de curcumine c3 en de kurkuma longa . Van beiden het beste. Dit is samen een prima ‘samenwerkende’ combinatie.

Curcumine en haar wetenschappelijke achtergrond

Curcumine (diferuloylmethaan) is een geel pigment dat aanwezig is in de kurkuma (Curcuma longa) dat in de NCBI (wereld artikelen bank) wordt beschreven met meer dan 6000 artikelen. Hoewel de geschiedenis van de gouden specerij kurkuma (Curcuma longa) al duizenden jaren teruggaat, hebben we pas de afgelopen eeuw kennis kunnen maken met de chemie van zijn actieve bestanddeel, de curcumine. Meer dan 6000 artikelen die in de afgelopen twee decennia zijn gepubliceerd, hebben de moleculaire basis besproken die aan dit de curcumine ten grondslag ligt. Meer dan 65 klinische proeven zijn uitgevoerd met goed succes.

Daarnaast zijn er honderden klinische studies uitgevoerd met curcumine. Een van de grootste problemen met curcumine wordt gezien als de biologische beschikbaarheid. In de oude ayurveda had men dit simpel opgelost door er een beetje sterke bioperine peper aan toe te voegen en het te eten met een beetje vet.
Zuiver natuurlijke Curcumine C3 ‘Superieur’? Zonder poes-pas? Kijk, daar houden we wel van, hier bij www.dekurkumaspecialist.nl

Bronnen :

Translate »