Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine?

Het verschil tussen de beide soorten is de hoeveelheid werkzame stof. Er zit een stof IN de kurkuma longa wortel, dit is de gele kleurstof: het heet curcumine. En deze curcumine kleurstof is de werkzame stof uit het hele kurkuma verhaal.

Deze stof  geeft de kurkuma haar werking. Het is dus de werkzame stof uit de kurkuma. En dit heet  ‘curcumine’.

Curcumine C3 ‘Superieur’

Er zijn heel veel verschillende soorten curcumine. Maar tussen al deze soorten zitten er 3 die de werking hebben, waar zoveel over geschreven wordt. C3 betekent Curcumine 3. Deze 3 zijn de curcuminoïden die de werkzame stof bevatten. En als ze in de juiste verhouding tot elkaar staan heet dat ‘Superieur’.

Ze heten :

  1. Demethoxy
  2. Bisdemethoxy
  3. Curcumine Longa

Je kunt het een beetje vergelijken met koffie. In koffie zit een werkzame stof, het heet “cafeïne”. Er zit maar ca 2 a 3% werkzame cafeïne in koffie.
In kurkuma zit óók een werkzame stof, het heet “curcumine”. Er zit maar 2 a 3% werkzame caffeïne in kurkuma.

Op de bovenstaande foto is dit duidelijk te zien, de helder gele capsule is foto links: de ‘curcumine’.  De donker gekleurde is de kurkuma. De capsule op de foto rechts. Curcumine is dus de “caffeïne” uit de kurkuma.

Kun je die ‘curcumine’ ook zien?

Jazeker. In de kurkuma longa wortel zit ca 2 a 4 % van deze curcumine stof. Je kunt het zien en voelen, als je een kurkuma longa wortel in hele kleine stukjes gaat snijden. Dan plakt er allemaal donker oranje plakspul aan het mesje. Dit is de pure curcumine uit de kurkuma. En het is de stof die je snijplank, je schilmesje en je handen knalgeel kleurt. En als je pech hebt, ook je kleding. Curcumine is een tere substantie, het kan slecht tegen licht, slecht tegen vocht en slecht tegen hitte. Dus met het koken verdwijnt de werkzame curcumine, binnen een minuut, uit de kurkuma. Omdat er maar een klein beetje curcumine in de kurkuma zit, hebben we, op een volledig natuurlijke manier, deze werkzame curcumine stof eruit laten isoleren. En weer apart laten capsuleren. Als je 1 capsule curcumine c3 ‘superieur’ neemt, dan zit daar evenveel werkzame stof in, als in vergelijking met 25 capsules kurkuma-longa ‘plus’.

Duidelijke informatie over het verschil in kurkuma en curcumine? Daar houden we wel van, hier bij Dekurkumaspecialist.nl

 

Translate »