Schermafbeelding 2022-02-22 170656

Pittige kokos kurkuma chutney

Ik hou van snelle, goede en gezonde kleine recepten. Deze chutney is goed, omdat
het alle 6 smaken in zich heeft. Iedere smaak ‘prikkelt’ een orgaan om in actie te
komen. Het heeft het zoet, zout, zuur, bitter, scherp en astringerend in zich.
Deze chutney past overal bij, van groente tot vis en/of kip. Je maakt niet meer dan
een klein bakje vol. Ter grootte van een theekopje. In India was de kokos natuurlijk
vers geraspt. Thuis maak ik dit met bio kokos rasp uit een zakje gemaakt, ik heb
geen andere keus.
Deze snelle chutney is een van mijn favorieten.

Pittige kokos/kurkuma chutney (recept)

Voor één of twee maaltijden. Zelfs op een toastje of op een broodje met kaas is het
heerlijk. Het is een zuivere en snel gemaakte chutney. Het past overal bij, en het is
een bijzonder recept.
Nodig :
– Een flinke eetlepel vol met heel fijn gesneden tomaat.
– Een flinke eetlepel vol met heel fijn gesneden uitje.
– Een theelepel vol met heel fijn gesneden knoflook.
– Een eetlepel vol kurkuma water.
– 4 eetlepels vol gesneden geraspte kokos.
– Een theelepel sambal. (of hoe sterk u het maar wilt hebben)
– Een beetje zout.
– Beetje olie (een theelepel )

Pittige kokos kurkuma chutney (bereiden)

1. Dan maak je eerst het “kurkuma water”. Doe een theelepel kurkuma poeder in
een klein halfvol kopje water. Goed roeren en laten bezinken. Dat duurt ca 10
minuutjes. Dan neem je een eetlepel van het water en NIET het bezonken
kurkuma poeder. Waarom zo ? ..”..Zo doe ik dat altijd..”.. zei de ayurvedische
kok. Dat was dus een duidelijk antwoord  🙂
2. Meng de ui, knoflook, tomaat, zout en sambal en olie goed door elkaar.
3. Doe de 2 eetlepels kurkuma water door de geraspte kokos.
4. Nu alles goed mengen,..
En het is klaar. En het smaakt overal heerlijk bij. Dit is een echt traditioneel
ayurvedisch goed recept.

Met een smakelijke groet van Tieneke

 

Deel dit artikel:
Translate »