Schermafbeelding 2022-02-18 151435

Aligot met kurkuma

Hier komt een eeuwenoud recept. ‘Aligot’ is een soort aardappel puree met room en
kaas. De eerste beschrijvingen van aligot komen uit ca 1300 n. Chr. Dus kunnen er
geen aardappelen gebruikt zijn, die kennen we pas sinds het einde van de 16e eeuw.
Over de exacte ingrediënten en bereidingswijzen kunnen de koks vele kookboeken
vol schrijven en elkaar flink in de haren vliegen. Zeker bij oeroude gerechten als
deze.
Maar de aligot van nu heeft wél aardappelen en boter en kaas en knoflook. Het is
absoluut geen ‘slankmakend’ recept, maar het is zo lekker dat het water in je mond
loopt. Al ruik je het alleen maar. Ikzelf maak het graag met zachte franse kaas.

Ingrediënten aligot met kurkuma

Recept voor 2 a 3 personen

 500 gram geschilde aardappelen, in 1/4 stukken gesneden.
 300 gram zachte kaas (Tomme de Lagiuole of Cantal of andere zachte pittige kaas)
 4 deciliter room
 Nootmuskaat
 80 gram koude boter
 1 teentje fijngehakte knoflook
 Peper en zout naar smaak.
 1/4 theelepeltje gemalen kurkuma

**PLUS 2 pannen die ‘au bain marie’ in elkaar passen. Hierbij doe je kokend water in
de onderste pan, en ‘hangt’ de andere pan aan de handvatten erin. Dan houd je het
gerecht warm tijdens de bereiding.

Bereidingswijze aligot met kurkuma

– Zet de aardappelen met koud water op het vuur. En kook ze gaar.
– Snijd de 300 gram kaas in blokjes.
– Verhit 4 deciliter room in de pan en kruid het met de nootmuskaat en het beetje
kurkuma.
– Giet de gare aardappelen af en pureer ze met een puree stamper. Doe ze nu in de
kleine pan en hang deze ‘au bain marie’ in de grote pan met kokend water.
– Voeg nu in de puree 80 gram koude boter (in blokjes) toe. Ook voegt u 2 deciliter
van de hete room toe. Met het fijngehakte teentje knoflook. En de peper en zout.
– En de HELFT van de kaas.
– Roer het goed met een spatel door
– En ga dan de rest van de room en de kaas erbij doen. Tot de puree fluweelzacht is
en je er ‘draden van kunt trekken’.
– Het moet nu direct in een warme schaal en direct geserveerd worden. Anders wordt
het rul en en smaakt niet meer zo goed.
Ik kan u niet uitleggen hoe lekker dit is ! Dit is een absoluut troostrecept.
Met een smakelijke groet van Tieneke

Deel dit artikel:
Translate »