Hoeveel werkzame curcumine zit er in kurkuma poeder oftwel kerrie/kurkuma poeder?

Overal lees je het advies dat je gewoon een klein potje met kurkuma van kerriepoeder in de supermarkt kunt kopen. Doe een half theelepeltje kurkuma poeder door het eten, en klaar. De goede werking kan beginnen. Maar zo simpel ligt het eigenlijk niet. Daarom zijn er ook zoveel tegenstrijdige berichten te lezen.

Het is niet alléén de kurkuma, maar meer de curcuminoïden uit de kurkuma wortel, die deze specerij haar werking geeft. Curcumine is dus de werkzame stof uit de kurkuma wortel. Hoe hoog is dit gehalte bij gewone kurkuma poeder of kerrie poeder?

Men heeft 28 van deze poeders beoordeeld, om de aanwezige hoeveelheden curcumine te bepalen. Om deze hoeveelheden te vergelijken is er in verschillende merken kurkuma- en kerriepoeders, een zeer speciale techniek gebruikt om 28 kruidenproducten te analyseren die worden beschreven als kurkuma- van kerriepoeders.

En het resultaat?

Het resultaat was erg wisselend.

  1. In de slechtste soort kurkuma poeder werd een hoeveelheid van 0,5% curcuminoïden gemeten. Daar begin je niet veel mee.
  2. De beste en zuiverste kurkuma poeder had de hoogste curcumine concentratie, gemiddeld 3,14% per eenheid. Dat is een normale hoeveelheid.
  3. De kerriepoeder monsters, op één uitzondering na, hadden relatief erg kleine hoeveelheden curcumine, en de verschillen per product, in hoeveelheden curcumine gehalte gerekend, was groot.
  4. Het curcumine gehalte van deze laatste kruidenproducten was uitermate miniem. Soms niet meer dan 0,04%. Dat is nog minder dan op een puntje van een speld past.

Het verschil is dus soms erg groot. Bij de Kurkuma Specialist  zit in 1 capsule curcumine evenveel werkzame curcumine stof, als ook in 25 capsules kurkuma zitten. Dat is een groot verschil in werkzaamheid.

Een eerlijk en zuiver product? Nou, hier houden we wel van, bij de Kurkuma Specialist

Bron:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17044766/

Translate »