curcumine poeder - de kurkuma specialist

Help een Kurkuma vlek! Maar hoe krijg ik deze eruit?

Help een Kurkuma vlek! Maar hoe krijg ik deze eruit?

Kurkuma een specerij dat zijn oorsprong in India kent, een kruid dat inmiddels niet meer weg te denken is uit de Nederlandse keuken. De karakteristieke smaak die een gerecht kan maken, wordt in steeds meer keukens over de gehele wereld gebruikt. Een al duizenden jaren oud product wat voor vele verschillende doeleinden gebruikt wordt. Naast het feit dat het een heerlijke specerij is, kent het net als andere specerijen ook een nadeel. Je kunt er vlekken van krijgen, deze vlekken zijn goed te behandelen als je het op de juiste manier doet.

Waarom is een Kurkuma vlek zo moeilijk uitwisbaar?

Een kurkuma vlek is hardnekkig, en kan problemen veroorzaken bij het verwijderen ervan. Kurkuma longa wordt niet alleen in het eten gebruikt, maar wordt al sinds de vroegere jaren in verschillende culturen als een verfstof gebruikt. Wanneer deze natuurlijke stof intrekt is het daarna moeilijk het te verwijderen. Vandaar dat het belangrijk is om meteen actie te ondernemen wanneer je een kurkuma vlek hebt.

Waar moet je op letten bij een Kurkuma vlek?

Het is belangrijk om meteen in te grijpen als er een kurkuma vlek ontstaat. Een logische reactie van mensen is om het direct met water te behandelen. Echter is kurkuma niet wateroplosbaar, dus dit heeft geen effect. Wat je nog meer niet moet doen is wrijven over de kurkuma, op deze manier verspreid je de kurkuma alleen maar en nestelt de poeder zich dieper in de ondergrond. Verwijder de kurkuma door buiten uit te schudden, met een mesje, een stofzuiger of met plakband. Is het een vloeibare vlek, bijvoorbeeld in de vorm van een curry? Verwijder dan eerst zoveel mogelijk van het vaste vuil. Vervolgens is het belangrijk om oppervlakte specifiek te handelen.

Hoe verwijder ik een kurkuma vlek uit kleding?

Als eerst verwijder de kurkuma uit je kleding zoals hierboven beschreven is. Vervolgens kun je een pasta maken van baking soda door er water aan toe te voegen. Heb je dit niet in huis is dan een sterk wasmiddel ook geschikt. Wrijf beide kanten van het stof in met de pasta of was middel, doe dit voorzichtig met bijvoorbeeld een tandenborstel. Dit laat je vervolgens 5 minuten intrekken, waarna je het voorzichtig kan afspoelen. Vervolgens was je het kledingstuk in de wasmachine op de heetst mogelijke stand die het kledingstuk kan verdragen. Doe dit met gewone wasmiddel. Nadat het kledingstuk gewassen is in de wasmachine is het belangrijk om het te droge te hangen in de zon. Het licht van de zon zorgt voor een krachtig blekend effect, zonder de kleur van het kledingstuk te veel aan te tasten. In India doen ze het al jaren op deze manier. Let wel op bij felgekleurde kleding stukken, die kunnen vervagen als ze te lang in de zon liggen. De vlek zou nu verwijderd moeten zijn. Indien de kurkuma vlek nog niet helemaal uit de kleding is kun je het proces een aantal keer herhalen, kurkuma is nou eenmaal hardnekkig.

Kurkuma vlek op het aanrecht of op plastic materialen?

Een kurkuma vlek op uw aanrecht hoeft niet direct een probleem te zijn. Handel wel snel, en veeg de kurkuma direct van het aanrecht af of verwijder het van het plastic materieel. Vervolgens is het makkelijk te verwijderen met een speciale pasta die je kunt maken. Deze pasta kun je maken in een kommetje door baking soda met water te mengen. Roer het zorgvuldig tot een pasta en smeer het over de vlek in. Laat het vervolgens 15 minuten inwerken op de vlek, daarna kun je het wegvegen met een rustige draaiende beweging.

Kurkuma vlekken tussen de Nagels

Herken je dat? Je hebt een heerlijk gerecht met kurkuma gemaakt en je mag er nog dagen van na genieten. Je krijgt de kurkuma niet tussen je nagels vandaan. Nou, hier zijn de stappen om deze vlekken te verwijderen. Meg in een kommetje een beetje citroensap met zuiveringszout. Zorg dat dit ongeveer een gelijke hoeveelheid is, en roer het met een lepel. Meng het totdat er een pasta ontstaat en smeer deze over je nagels, en nagelriemen. Laat dit vervolgens 2 minuten intrekken en spoel daarna grondig af met water.

Hoe krijg je de gele Kurkuma vlekken van je huid?

Herkenbaar? Gele vlekken van kurkuma die op je huid zichtbaar blijven? Wees gerust, ze gaan weg. Sterker nog, kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt als huid product. Bij hindoestaanse bruiloften worden de bruid en bruidegom vaak ingesmeerd met een papje van hardi (kurkuma). Volgens hindoestanen maakt dit de huid gladder, stralender en lichter naast een hoop andere voordelen. Goed, nu je bijgekomen bent van de schrik hieronder tips om de vlekken te verwijderen. Zorg dat je een eetlepel plantaardige- of kokosolie voor ongeveer 15 seconden verwarmd in de magnetron. Zorg dat de olie niet kokend heet is maar warm, deze olie moet je namelijk voor 30 seconden op de vlek masseren. Doe dit met een ronddraaiende beweging en laat het daarna een minuut intrekken. Daarna dep je de olie langzaam van je huid af met bijvoorbeeld een watje of een ander product wat olie opneemt. Doe dit tot de olie nagenoeg van je huid verwijderd is. Als laatste was je de huid met een warm sopje gemaakt van water een zeep. En voilà, na het afdrogen van de huid is de vlek verwijderd.

Bronnen:

https://nl.wikihow.com/Vlekken-van-kurkuma-verwijderen
https://www.persil.nl/nl/home/washulp/vlekkenwijzer/artikelen/how-to-remove-turmeric-stains.html
https://www.123schoon.nl/Helpcentrum/Vlekkenhulp/Kurkumavlekken-p33476.html
https://nl.wikihow.com/Kurkumavlekken-van-je-huid-verwijderen

Deel dit artikel:
Translate »